Csúcson a TeSzedd!

Hír

írta: Admin
2014/05/10

Második napja tart a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció, mely nap az esemény csúcspontja is egyúttal. Május 10-re jelentkezett a legtöbb önkéntes: összesen 65 ezren regisztráltak előzetesen az akció mai napjára. Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmában előzetesen mintegy 120 ezer ember jelezte részvételét. Soha nem fogtak még össze ennyien az ország megtisztításáért.

A háromnapos esemény legerősebb napja a mai
Az országos szemétszedési akció második napjára, május 10-ére 65 ezer önkéntes jelezte előzetesen részvételét – ez a nap a TeSzedd! legerősebb napja a háromból. Az idei akcióban rekordot döntött mind a jelentkezők, mind a létrehozott találkozási pontok száma – mondta el sajtótájékoztatóján Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Ez európai viszonylatban is komoly eredmény: az 1800 magyarországi szemétszedési helyszín a kontinensen az akció keretében megtisztuló helyszínek felét adja. Az együttműködésnek köszönhetően május 10-én 16 európai uniós és 5, a közösségen kívüli országában tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

Tisztítsuk meg Európát!
Az akció szombati napjával Magyarország csatlakozott az Európai Unió szemétszedési akciójához, a Let’s Clean Up Europe! mozgalomhoz, aminek keretében ezen a napon 16 európai uniós és 5, a közösségen kívüli országban szedik egy időben a szemetet az önkéntesek. A 3600 európai szemétszedési helyszín felét Magyarország adja.

Fejlődési pályán
Az elmúlt években 2-3000 tonna szemét gyűlt össze egy-egy akcióban és került biztonságos lerakókba, ez a mennyiség 50 villanymozdony súlyának felel meg. Noha az ez évi eseményből még hátravan egy teljes nap, így az összegyűjtött szemét mennyiségéről sincs információnk, azt már most láthatjuk, hogy a tavalyihoz képest több mint 60 százalékkal nőtt az előzetesen regisztrált önkéntesek és a szemétszedési pontok száma is. Az ország több mint 1800 pontján közel 120 ezer ember vállalta a munkát, a tavalyi 1075 találkozási pont és 100 ezer jelentkező után. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, látva az előzetesen regisztráltak számát, összesen 180–200 ezer önkéntesre számítunk” mondta el Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője. A szervezők a tavalyihoz képest több eszközt készítettek elő a szemétszedéshez. Az előre bejelentett találkozási pontokon országosan 170 ezer TeSzedd!-logóval ellátott zsákot és 300 ezer pár gumikesztyűt osztanak szét az önkénteseknek.

Budapest és Pest megye a legaktívabb
A TeSzedd! keretében a legtöbb találkozási pontot Budapesten és Pest megyében jelölték meg az önkéntesek. Budapesten az 1,7 millió lakosból 17 136, Pest megyében az 1,2 millió lakosból 13 548 jelezte csatlakozási szándékát. A fővárosban 214, Pest megyében pedig 206 találkozási pont jött létre. A lakosság számát tekintve kiugró arányban vesz részt az akcióban Jász-Nagykun-Szolnok megye, ahol 8610 önkéntes jelentkezett 84 találkozási pontot hozva létre, azaz a megye teljes lakosságának 3,5 százaléka szállt be a szemétszedésbe, ami Budapest és Pest megye után a legtöbb. A vidéki városok közül a résztvevők száma szerint Karcag a legerősebb: 13 önkéntes csoportot regisztráltak összesen 2373 fővel.

Befektetés a jövőbe
A Teszedd! célja, hogy összefogja azokat az embereket, akik tenni akarnak azért, hogy tisztább környezetben éljenek, hogy eltűnjenek az illegálisan lerakott, gazdátlan szemétkupacok. Az országos szemétgyűjtési akció hosszú távon azt szeretné elérni, hogy el se dobjuk a szemetet, és vegyük fel a harcot azokkal szemben, akik illegális szemétlerakókat hoznak létre. „Ez a munka a legjobb befektetés a jövőbe. Megmutatjuk, hogy évről évre egyre több embernek fontos, hogy megtisztítsa szűkebb-tágabb környezetét az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől.” – mondta az esemény tegnapi megnyitóján, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A Vidékfejlesztési Minisztériummal karöltve, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Posta és az MTVA is hozzájárult az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség által szervezett akció sikeréhez. A háromnapos eseménynek része a TeSzedd a Kéken! akció is, amit a Magyar Természetjáró Szövetség szervezett meg azzal a céllal, hogy az Országos Kékkör több mint 2500 kilométer hosszú túraútvonalának egyes szakaszait megtisztítsák. A TeSzedd a Kéken! akció keretében közel 70 ponton, mintegy 700 önkéntes szed szemetet az Országos Kékkör mintegy 650 kilométerén. Budapesten és Pest megyén kívül Pécs környékén és Székesfehérvár mellett tevékenykednek a legnagyobb csoportok.


forrás: OHÜ

A rovat új hírei

Hasonló

Ma: Teszedd!

Ma rendezik a Teszedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akciót országszerte.