Kaposváron startol a házhoz menő használt étolajgyűjtés!

Hír

írta: ecolounge
2019/09/22

Magyarországon elsőként Kaposváron kerül bevezetésre a használt étolaj házhoz menő gyűjtése az év végéig.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását élvező 300 millió forintos fejlesztés keretében Kaposvár mind a 27 ezer háztartása 3 literes, szűrővel ellátott gyűjtőedényt kap, a társasházak lépcsőházainál 60 literes konténereket is elhelyeznek, továbbá két gyűjtőjárművet vásárolnak. Az edényeket chipekkel látják el, hogy mérni lehessen, ki, milyen gyakran, mennyi olajat gyűjt és ad le.

A megyei jogú város vezetése azért határozta el a gyűjtés megszervezését, mert bár a MOL-benzinkutaknál átveszik a bioüzemanyag-készítéshez használható fáradt étolajat, még mindig kevesen élnek vele: az országban évente keletkező 50 ezer tonnányi mennyiségnek még a fél százalékát sem adja le a lakosság.

A használt étolaj dugulást idéz elő a lefolyókban, élővízbe jutva cseppenként ezer liter vizet tesz szennyezetté, de a talajra öntve is komoly károkat okoz.

A használt sütőolaj szelektív hulladékgyűjtése kapcsán a MOL még 2013-ban készített egy felmérést a vásárlói körében. Az 1000 fős kutatásban résztvevő válaszadók több mint fele akkor úgy nyilatkozott, vagy a lefolyóba önti, vagy a szemetesbe dobja a zsíradékot. Az online felmérést elsősorban a 18-59 éves korosztályba tartozó, háztartást vezető hölgyek töltötték ki, akik nyilatkozataik szerint tudatában is voltak azzal, hogy a használt sütőolaj nem megfelelő kezelésével szennyezik a környezetet. E válaszadók 75 százaléka vélekedett akkor úgy, hogy szokásaikon abban az esetben változtatnának, azaz adnák le a használt sütőolajat, ha lakókörnyezetükben lenne erre kijelölt hely.

Arról jelenleg nincs információ, hogy mennyi használt étolaj keletkezik Kaposváron, de a városvezetés bízik benne, hogy a kezdeményezés révén a 30 százaléka a gyűjtőedényekbe kerül, és a kaposvári gyakorlat országossá válik.

A hétköznapok során keletkező leggyakoribb veszélyes hulladék fajták a különböző olajok, elektronikai hulladékok, az elromlott háztartási gépek, berendezések; az elemek, akkumulátorok; a gyógyszerek; a különböző vegyi anyagot tartalmazó szerek. Amit semmiképpen sem szabad tenni ezekkel a hulladékokkal: a lefolyóba, WC-be önteni őket; elégetni; a háztartási szemétbe dobni; és az élővizekbe vagy a talajba juttatni! Az elhasznált olajat tároljuk egy jól zárható műanyag palackban, és adjuk le az erre kijelölt helyeken: hulladékudvarokban, a MOL benzinkutakon vagy a veszélyeshulladék-ártalmatlanításra szakosodott vállalkozásoknak!


Kép forrása: pexels

 

A rovat új hírei

Hasonló