Legjobb házi gyógymódok influenza ellen

Magazin

2014/01/17

A téli időszakban nagy mértékben veszélyeztetve vagyunk az olyan betegségektől, mint a nátha, vagy az influenza, amelyeket leginkább a légutak nyálkahártyájában szaporodó vírusok okoznak. Néhány egyszerű módszer segítségével megelőzhetjük a betegség kialakulását.

Az influenza (grippe) az emberek között cseppfertőzéssel, vagy közvetlen érintkezés útján terjed, az A, B és C típusú influenzavírusok által jön létre. A hirtelen fellépő láz, köhögés vagy izomfájdalom egyidejűleg az immunrendszer legyengülésével is jár. A leginkább veszélyeztetett réteg az idősek csoportja, akiknél előfordulhat a súlyosabb szövődmények kialakulása.

Kasvirágcsepp

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) gyöktörzses, lágy szárú, évelő növény. Kivonatát belsőleg az immunműködés javítására használják, külsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő hatású. Teába vagy narancslébe először ötven cseppet, majd óránként tíz-húsz cseppet ajánlatos belőle csepegtetni két napon keresztül. Fokozza a szervezet ellenállóképességét a vírusfertőzések ellen.

C-vitamin

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Egyes növények, mint például a csipkebogyó, a káposzta és a citrom meglehetősen nagy C-vitamin tartalommal rendelkeznek. Ha a tabletta formát választjuk, érdemes naponta legalább háromszor 1000 mg C-vitamint fogyasztani. Használatával nem előzhetjük meg ugyan a megfázást, de csökkenthetjük vele a betegség időtartamát, és enyhíthetőek a tünetek is.

Fokhagyma

Nem csak ételeink ízesítésére szolgál, de a fokhagymának erős antibakteriális és gombaölő hatása is van. A növény hagymagumója fogyasztható, felvágva erőteljes aromával rendelkezik. Szénhidrátot, fehérjét és számos ásványi anyagot tartalmaz, valamint  A-, B-, C- és -E vitamint, melyeknek köszönhetően immunrendszer erősítő hatása van. Napi fél fej fokhagyma elfogyasztása után tapasztalhatóan a betegség tünetei megszűnnek.

Gyógynövényes gőzölés

Az egyik legegyszerűbb módszer a betegség megelőzésére. Nem kell hozzá más, mint forró víz, gyógynövény (például kamilla, vagy gyömbér) és egy törülköző. Készítsünk főzetet a gyógynövényekből, és hagyjuk ázni öt percig. Miután leszűrtük, a főzetet tegyük egy lábasba és hajoljunk fölé. A fejünkre borítsunk törülközőt, majd lélegezzünk mélyeket. Ügyeljünk arra, hogy a ne hirtelen hajoljunk a forró gőz fölé. A gőz fellazítja a szervezetben lerakódott váladékot, ezt a gyakorlatot ajánlatos naponta kétszer elvégezni.


A rovat új hírei

Hasonló