Zöld esküvő

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/05/30

Az Amerikából kiindult green wedding gyakorlata nálunk is kezd meghonosodni, amely nem tévesztendő össze a bio vagy az öko esküvővel, hanem egy környezettudatos, minél kevésbé pazarló szemléletmódot képvisel – a nagy napon is.

Környezettudatos és szociálisan érzékeny

Az esküvők – valljuk be – nem arról híresek, hogy szervezőik az általuk okozott környezeti terhelést vagy ökolábnyomuk nagyságát méricskélnék. Azon már meg sem lepődünk, ha víz alatt megköttetett frigyről vagy egy hőlégballonban kimondott boldogító igenről hallunk. Az ilyen típusú esküvők is lehetnek alternatívái a „hagyományos” rongyrázásnak, ám létezik egy más mód is: a zöld esküvő.

A green wedding irányzat éppen Amerikából, a fogyasztás hazájából indult ki, egyfajta ellenpontként. Hazánkban Madarász Zsuzsi rendezvényszervező honosította meg, aki hangsúlyozza: a zöld esküvő nem egyenlő a bio- vagy öko jelzővel ellátott esküvővel, amelyek gyakran kimerülnek annyiban, hogy a rendezvényen energiatakarékos izzókat használnak, a buli végén pedig szelektíven gyűjtik a hulladékot. Persze ezek is fontos dolgok, ám egy zöld esküvő több ennél: egyszerre környezettudatos és szociálisan érzékeny. A cél persze itt is az, hogy az ifjú pár és vendégeik számára minél szebb emlék legyen a nagy nap, de miért ne lehetne ezt úgy megvalósítani, hogy közben a környezetre és rászoruló embertársainkra is figyelünk? A zöld esküvő ráadásul költséghatékony, hiszen pont a pazarlás elkerülése az egyik lényegi pontja.

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

Ha nem szeretnénk, hogy életünk egyik legszebb napja az idegeskedésről szóljon, fordulhatunk ebben az esetben is „profihoz”, de magunk is sok mindent megszervezhetünk, elkészíthetünk. Egy zöld esküvő ugyanis nagy teret enged a kreativitásnak, a sablonoktól való eltávolodásnak, amennyiben nem foglalkozunk a külvilág elvásásaival.

Időpont, helyszín és meghívók

Kezdjük az elején! Már az időpont és a helyszín kiválasztásán is sok minden múlhat. Ha természetközeli esküvőt szeretnénk, arra a tavasztól őszig tartó időszak alkalmas (bár ez amúgy is egybeesik az „esküvőszezonnal”). Ha a szabad ég alatt tartjuk meg a ceremóniát vagy akár csak a lagzit, már rengeteg áramot, gázt spórolunk. De ha ezt nem rizikózzuk meg, akkor is érdemes környezettudatos hotelt vagy bármilyen más típusú rendezvényhelyszínt választani. A polgári és az egyházi szertartás, valamint a lakodalom helyszíne legyen közel egymáshoz, így elkerülhető a köztük való hosszú, „autókonvojos” közlekedés, aminek bár megvan a jellegzetes hangulata, rendkívül terheli a környezetet.

A meghívókat, a programot, az ültető kártyákat újrahasznosított papírra nyomassuk, de akkor sem vagyunk udvariatlanok, ha valamely formalitásnak elektronikusan teszünk eleget (például: értesítés az eljegyzésről, köszönő levél).

Eljegyzési gyűrű és mennyasszonyi ruha

Az eljegyzési gyűrű és a mennyasszonyi ruha kardinális kérdés, ám mindkettő megoldható nagyon tudatosan, akár fillérekből is. Az alapelv ezeknél is az újrahasznosítás: nem szentségtörés, ha egy régi, akár nagyszülői, dédszülői örökségből származó ékszerből csináltatunk gyűrűt – a vintage darabok egyébként is igen divatosak. Ez a mennyasszonyi ruhák esetében is elmondható: fontos tudni, hogy a hagyományos ruhák igen környezetkárosító módon kerülnek piacra – elég az agyonfehérítésre és a keményítésre gondolnunk – és mindez egyetlen napért, hogy aztán újra vegyszerekkel tisztítsák ki. A fenntarthatóság irányába mutat ezzel szemben az, ha szintén egy régi ruhát alakíttatunk át stílusunknak megfelelően, vagy pedig direkt olyan ruhát terveztetünk, amit később, más alkalmakra is fel tudunk venni. Természetesen a vőlegény és a koszorúslányok ruhájának kiválasztásánál is figyelembe vehetjük ezeket a megfontolásokat.

A lakoma

Talán a legtöbb elvárás mégis a lakomát övezi, és a zöld esküvőkön is tálalhatunk ízletes fogásokat, szó sincs arról, hogy az ételek vegetáriánusok lennének vagy csak bio alapanyagból készülnének. A lényeg, hogy honnan szerezzük be őket: ha helyi termelőktől vásárolunk szezonális terményeket, kétszeresen is jót teszünk: egyrészt a környezettel, hiszen nem utaztatjuk egy csomót a portékát, másrészt pedig a gazdával. Ne feledjük, a világ másik feléből származó lazac vagy tonhal helyett tökéletes a helyi pisztráng is! Lehetőleg tortát se messziről rendeljük, és válasszunk olyat, amelyben minél több az organikus összetevő.

Virág és kiegészítők

Az esküvői kellékek kiválasztásánál is ügyeljünk a környezettudatosságra! A legegyszerűbb és –kreatívabb megoldás, ha az asztali díszeket, virágcsokrokat mi magunk készítjük el természetbarát alapanyagokból. Utóbbinál célszerű szintén a szezonális és helyi elvet követni, valamint a papírdekorációt a minimálisra csökkenteni. A megmaradt virágot és dekorációt pedig eszünk ágába sem legyen kidobni: egy közeli idősek otthonában vagy gyermekotthonban bizonyára nagyon örülnek majd neki.

Tegyünk jót embertársainkkal is!

A felelős választás egy másik formája lehet, ha a vendégeinknek szánt búcsúajándékot egy hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató társadalmi vállalkozástól szerezzük be, mint például a Fruit of Care. De kérhetjük azt is a vendégektől, hogy ne nászajándékra költsenek, hanem inkább ajánlják fel azt az összeget az általunk szimpatikusnak talált szervezetek egyikének, amelyet szintén listából választhatnak ki.

Ha ezek közül csak néhány szempontra figyelünk esküvőnk tervezése és megvalósítása során, már biztosan jó érzés kíséri a nagy napot, ha pedig még tovább mennénk, igyekezzünk nászutunkat is a környezettudatosság jegyében megszervezni.

 

forrás: greenbrideguide.com, madaraszzsuzsi.hu

A rovat új hírei