Nyár végén támadnak újra a kullancsok!

Hír

írta: MTI
2021/08/25

A júliusi száraz, meleg időjárásnak köszönhetően kicsit fellélegezhettünk - ilyenkor a kullancsok kevésbé aktívak. Azonban közeledik az ősz, a csapadékos időszak, amikor a vérszívók újból támadásba lendülnek.

Augusztus második fele a legkedvezőbb a kullancsoknak, éppen ezért ismét nagyon fontos gondoskodni megfelelő védekezés az erdei kirándulások alatt. A túrázóknak ilyenkor zárt, lehetőleg világos ruházat viselése, kullancs elleni spray használata ajánlott. A háziorvosoknál pedig a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltás is kérhető.

A kullancsok nem kedvelik a tűző napot, de nagyon jól bírják a mostanság egyre inkább megszokott hőmérséklet-ingadozásokat, kedvelik a magas páratartalmat. A reggeli és kora esti órákban a legaktívabbak.

A parazita embereknél az agyvelőgyulladás mellett ritkábban agyhártyagyulladást, néhány esetben pedig nyirokcsomó-gyulladást okozhat - de a leggyakoribb a Lyme-kór, ami sajnos az utóbbi években ismét egyre több megbetegedést okoz. A Lyme-kór ráadásul egy nagyon nehezen gyógyítható, sokáig lappangó, és súlyos állapotromlással járó betegség.

A helyzetet nehezíti, hogy a fertőzéshez különböző társfertőzések kapcsolódnak, változatos tünetek jelentkeznek, így a diagnózist is nehéz felállítani, sokszor nem derül ki időben a betegség. Sokan pedig ágyhoz kötött betegekké válnak.

A kullancsoktól az állatok sincsenek biztonságban, a leggyakoribb megbetegedés kutyát esetében a babéziózis. Az alattomos betegség hirtelen dönti le a kutyát a lábáról, és akár pár órán, napon belül is súlyos állapotromlást okoz. A betegség azonnali orvosi beavatkozással jól kezelhető, ám enélkül a kutya halálát okozza. Ezért fontos kutyáink esetében a megfelelő védekezés, és ha magas lázat, gyengeséget, étvágytalanságit, barnás vizeletet, ill. sárgaságut tapasztalunk kedvencünknél, azonnal rohanjunk orvoshoz!


Képek forrása: 1. pixabay.com / Erik Karits; 2. MTI


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló