Kullancsveszély: már a városi parkokban sem vagyunk biztonságban

Hír

írta: MTI
2020/06/23

Nemcsak a természetben, hanem a városi parkokban is sok a kullancs, ezért érdemes elővigyázatosnak lenni: ha időben eltávolítják a kullancsot, jelentősen csökkenthető a megbetegedés esélye.

A kullancsveszélyre hívják fel a figyelmet a szakemberek: egyes területeken már minden második kullancs hordozza a Lyme-kórt, ezerből egy pedig az agyvelőgyulladás kórokozóját.

"Nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a kullancsok a természetben" - hangsúlyozta Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Kiemelte, hogy a Lyme-kór bonyolult természetes ciklussal rendelkezik: nemcsak a kullancs az egyik főszereplő, hanem a kórokozót fenntartó természetes gazdák is, például feketerigó, sün vagy valamilyen rágcsáló.

A védekezés első lépése, hogy legyünk tisztában a veszéllyel, rendszeresen vizsgáljunk át magunkat, ezért is fontos beszélni a kullancsokról - hangsúlyozta szakember. "Nehezebb dolgunk van, mint a szúnyogokkal, ugyanis a kullancsok csípése sokszor fájdalommentes, mert fájdalomcsillapító anyagot és véralvadásgátlót pumpál a vérünkbe és az immunrendszerünket is kijátsszák" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a fertőzés forrása sokszor a kerti munka, mivel a fűnyírással, vagy az avar összegereblyézésével a kullancsok búvóhelyeit bolygatjuk meg. De a városi parkokban is előfordulnak kullancsok. Egy erdei séta, kiadós kerti munka vagy egy városi parkban tett látogatás után mindenképpen nézzük át magunkat, mert minél hamarabb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb az esélye annak, hogy a kórokozó bekerül a testünkbe.

 

A rettegett agyvelőgyulladás

 

A szakember elmondta, hogy az agyvelőgyulladást egy vírus okozza, amely ellen nincs specifikus gyógymód, viszont ritkábban fordul elő. Míg a Lyme-kórt okozó baktériumok akár 40-50 százalékos gyakorisággal fordulnak elő a kullancsokban, addig az agyvelő-és agyhártyagyulladást okozó vírus ezrelékes nagyságrendben fordul elő európai adatok szerint. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kullancs által terjesztett agyvelő-és agyhártyagyulladást a pasztörizálatlan tej és azokból készült sajtok fogyasztásával is el lehet kapni.

Jó hír azonban, hogy míg a Lyme-kór ellen nem, a kullancsok terjesztette vírusos agyvelőgyulladás ellen már régóta létezik védőoltás. Ez teljes védelmet akkor nyújt, ha betartjuk az oltási rendet és az emlékeztető oltásokról sem feledkezünk meg. Ez először két, 4 hét időközzel beadott alapoltásból, ill. emlékeztetőoltásokból áll. (Először 1, majd 3, majd 5 évente kell újraoltani.) Pontos részletekről érdeklődjünk háziorvosunknál!

Ha már megtörtént a baj

Ha kullancsot találtunk magunkban vagy családtagunkban, semmiképpen ne dobjuk ki! A patikákban ugyanis vény nélkül kapható olyan teszt, ami kimutatja, ha a kullancsban a Lyme-kór kórokozója van jelen. A teszt kb. 3000 Ft-ba kerül, akár egy kirándulásra is magunkkal vihetjük a kis dobozkát. Ha fertőzöttnek bizonyul, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Kutyabaj?


A kullancsok házi kedvenceinket is fenyegetik. Általános tapasztalat, hogy már télen is találni kullancsot a kisállatokban, és az eddig bevált kullancsriasztó készítmények is egyre hatástalanabbak. Ezért mindenképp érdemes beszélni erről az állatorvossal, és kombinált védekezési módokon (pl. szájon át adható tabletták alkalmazásán) is elgondolkodni.

A kutyákra leselkedő legnagyobb veszélyt a babéziózis jelenti. A kullancsok által terjesztett betegség hirtelen okoz nagyon súlyos tüneteket, és pár órán belül súlyos állapotromlás következhet be. Az állatok veséje is károsodhat, és kezelés nélkül pár napon belül meghalnak!

A tünetek észelélesekor - magas láz, étvágytalanság, kedvetlenség, barna vizelet, gyengeség, sárgás, fakó íny - azonnal forduljunk orvoshoz!


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Skeeze

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Rovarriasztó egyszerűen 2.

Természetes módon távol tarthatjuk magunktól a szúnyogokat is. A "Rovarriasztó egyszerűen" című cikkünk ráadása következik.

Rovarriasztó egyszerűen

Szúnyogok és kullancsok... Néhány természetes alapanyag segítségével távol tarthatjuk magunktól ezeket a barátságtalan ...