Öt jótanács a fenntartható mezőgazdaság támogatására
Nemzetközi adatok szerint a biogazdaságokban átlagosan 30%-kal több faj él, jobb a talaj minősége és vízmegtartó képessége. Bár a biotermékek előállításához sok tudásra és tapasztalatra van szüksége a gazdáknak, egy kilogramm bioélelmiszert átlagosan 15%-kal kevesebb energiával termelnek meg, mint a kémiai input anyagokat használó gazdálkodó társaik.
Az ökológiai gazdálkodás több, mint vegyszermentesség
Az ökológiai gazdálkodás, vagy más néven biogazdálkodás olyan fenntarthatóságra törekvő élelmiszertermelési rendszer, amely a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a külső adalékokkal és természetidegen anyagokkal szemben. A világ legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági formája, amely ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatást és az innovációt. Az ökológiai gazdálkodás részletes követelményeit – a gazdálkodási rendszerek között egyedülálló módon – Európai Uniós és hazai jogszabályok írják elő. A termékek öko vagy bio jelölését államilag akkreditált ellenőrző szervezetek tanúsítják mindenhol a világon, így hazánkban is.
„Az ökológiai gazdálkodásban tilos a szintetikus kémiai növényvédő szerek, gyomirtók és műtrágyák felhasználása, ugyanakkor a bio jóval több, mint vegyszermentesség. Rendszer szintű szemléletet képvisel, ahol az minőségi élelmiszertermelés és a gazdák méltányos megélhetése mellett a jól működő ökoszisztémák fenntartása is cél. Az élelmezésbiztonsághoz ugyanis a talajegészség és a biológiai sokféleség megőrzésére ugyanolyan nagy szükség van, mint a megfelelő terméshozamokat garantáló gyakorlatokra.” - mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, aki 2020 óta egyben az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöki tisztét is betölti. „Jelenleg az ökológiai gazdálkodás adja a legjobb garanciát a fenntartható élelmiszertermelésre. Ellenőrzési rendszerével és a termőföldtől az asztalig terjedő jó gyakorlataival a mezőgazdaságot sújtó egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok mellett is hatékony és alacsony kockázatú módszereket kínál a helyi, egészséges élelmiszer-előállításra.” – tette hozzá.
Ahogy a természetben, úgy a mezőgazdaságban is a biodiverzitás és az egészséges talaj biztosítja az alkalmazkodóképességet, amire változó klímánk mellett különösen nagy szükségünk van. Nemzetközi adatok szerint a tudatos földhasználat és a természetes élőhelyek védelme révén a biogazdaságokban átlagosan 30%-kal több faj és 50%-kal több élőlény egyed fordul elő. 28-39%-kal kevesebb a nitrát kimosódás, így a természetes vizeink ökológiai gazdálkodás mellett védettebbek a szennyeződésektől. Bizonyítottan jobb a talajminőség és -termékenység, átlagosan 26%-kal kevesebb az erózió okozta talajveszteség és 137%-kal nagyobb a víz földbe jutási sebessége, ami a kedvezőbb talajszerkezetre, magasabb vízmegtartó képességre utal. Mivel az ökogazdálkodás a minél zártabb tápanyagkörforgást célozza meg, - fosszilis alapú, szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák használata nélkül -, egy kilogramm biotermék előállításához a szokványosnál 15%-kal kevesebb energiafelhasználás szükséges.
A biogazdálkodás ellenőrzött módon, méltányos és gondos módszerekkel védi a termés, az ember és a környezet egészségét. Mindannyiunk érdeke, hogy korunk problémáira és a jövő nemzedékére gondolva valóban a fenntarthatóságot támogassuk mindennapi cselekedeteinkkel.
Bárkiből lehet biogazdálkodó, aki a jogszabályokban meghatározott ökológiai termelési módszereket alkalmazza és a rá vonatkozó termelési szabályokat betartja, árutermelés esetén pedig az ellenőrzési rendszer keretein belül végzi tevékenységét. Azonban nem kell mindenkinek földet és traktort vásárolni ahhoz, hogy hozzájáruljon a fenntartható mezőgazdasághoz. Bárki dönthet úgy, hogy életének apró, átgondolt lépéseivel inkább a fenntarthatóság felé halad, mindennapos választásaival pedig leteszi a voksát egy egészséges és tudatos életmód mellett.
Hogyan támogathatod a mindennapokban az ökogazdálkodást?
Íme öt egyszerű tanács.
- Vásárolj közvetlenül a termelőtől! Termelői biopiacról vásárolva, vagy egy ökológiai dobozrendszer tagjaként (ld. közösség által támogatott mezőgazdaság) lényegesen többet takarítasz meg, hiszen közvetlenül a gazdától vásárolsz.
- Szavazz a pénzeddel! Ha van lehetőséged, válaszd a hazait és vásárolj minél több bioterméket! Ezzel csökkented a környezeti terhelést és támogatod a magyar ökogazdákat, hiszen csak akkor tudnak fennmaradni, ha megveszik egészséges termékeiket. Öko termék vásárlásakor keresd a hivatalos logót, a zöld alapon fehér leveles címkét!
- Mindent a maga idejében! Nemcsak sokkal fenntarthatóbb és finomabb szezonális biozöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de takarékosabb is. Ha megoldható, nagyobb mennyiséget vegyél egyszerre, amit el tudsz tenni későbbre (aszalással, befőzéssel stb.).
- Termelj saját örömödre! Ha teheted, vágj bele a biokertészkedésbe, segítünk! Az ökológiai gazdálkodás szemléletét és jó gyakorlatait követve nemcsak egészséges élelmiszert termelhetsz magadnak és családodnak, hanem olyan ökológiai oázisokat is létrehozhatsz, ahol az intenzív földhasználat miatt élőhelyükről kiszorult élőlények menedékre lelhetnek.
- Edukáld magad és környezetedet! Tájékozódj az ökológiai gazdálkodásról rendezvényeket látogatva, cikkeket olvasva, videókat nézve, podcastokat hallgatva, műsorokat figyelve, és add tovább az így megszerzett tudást másoknak is! Használd ki a közösségi médiában rejlő erőt, és vállald bátran bejegyzéseidben, hogy te is a biót támogatod!
A lehetőségeidhez mérten hozz be ebben a hónapban egy kicsivel több bio szemléletet az életedbe, és ne feledd: minden aprónak tűnő tett összeadódik, minden kis döntés számít!
Forrás: Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Kép forrása: 1. geograph.org.uk / Simon Mortimer; 2. ÖMKI / KSH