Biobúza kutatás indul Magyarországon!

Hír

írta: ecolounge
2020/11/04

Kisparcellás kísérletekben tesztelnek hazai és nemzetközi búzafajtákat melyekkel idővel akár kiváltható lehetne a kémiai növényvédő szerekre és műtrágyákra alapozott termelés.


Egyre fontosabbak a bioélelmiszerek

A globális kihívások, például a klímaváltozás, a népességnövekedés, a talajdegradáció vagy éppen a körülöttünk zajló világjárvány fokozottan rávilágítanak a biztonságos élelmiszerellátás fontosságára, vagyis a helyben, fenntartható módszerekkel megtermelt, egészséges és elérhető élelmiszerek stratégiai szerepére.

Magyarországon is érezhető a fordulat, amely a kémiai növényvédő szerekre és műtrágyákra alapozott mezőgazdaság irányából egyre inkább az agroökológiai módszereket alkalmazó termelés felé mutat. Ezt igazolja többek között, hogy a biogazdálkodásba bevont területek mérete az elmúlt öt évben megduplázódott és fokozott figyelmet kapnak az ökológiai gazdálkodást segítő tudományos vizsgálatok.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint a termőföld minősége világszerte gyorsan romlik többek között a talajeróziónak, a tápanyag-kimerülésnek, a szervesszén veszteségnek és a talajszennyezésnek köszönhetően. A tendencia visszafordítható, amennyiben az országok áttérnek a fenntartható gazdálkodás gyakorlatára. A legsürgetőbb feladat a talajok jelenlegi termőképességének megőrzése; a további romlás megakadályozása; a talaj széntartalmának és a hozzátartozó organizmusok mennyiségének stabilizálása; valamint mindezekkel összefüggésben a nitrogén- és foszfortartalmú trágyák alkalmazásának csökkentése, és természetesen a talajjavítással kapcsolatos szemléletformálás. Bővebben minderről itt olvashat.

 

Cél, az ökológiai termelésre történő átállás

A hiánypótló kutatás célja egyebek mellett, hogy minél több egészséges, szermaradványoktól mentes biobúzaliszt kerüljön a pékségekbe és a hazai fogyasztók asztalára. Az országosan hét helyszínen, több mint 20 búzafajtával indított tesztek eredményei segíteni fogják a fenntarthatóság iránt elkötelezett gazdálkodókat abban, hogy a térségükben legjobban teljesítő fajtákat válasszák ki saját, ökológiai művelésbe vont területeikre. A szakemberek abban bíznak, hogy a kutatás, az ÖMKi 2012 óta működő "on-farm" fajtakísérleteivel együtt tovább erősíti a termelők sikeres átállását az ökológiai termesztésre, amelynek egyik alapvető feltétele a termőhelyhez alkalmazkodó, ellenálló fajták megválasztása. A hazai on-farm biogabona-kutatások alkalmával eddig nagy parcellákon vizsgálták a hagyományos búzafajták mellett az úgynevezett ősgabonák teljesítményét.

Az ökológiai- és a biogazdálkodás, valamint a hagyományos termelési eljárások a fogyasztóknak egészséges és minőségi élelmiszereket jelentenek, miközben csökkentik az ágazat ökológiai lábnyomát. Az agroökológiai szemlélet egyébként az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is hasznos, ezt mutatja például az az agroerdészeti megoldás, amikor fasorok közötti területeken folytatnak termelést, hiszen így több víz marad a talajban, energiaforrást biztosító fát is elő lehet állítani, és olyan növényeket lehet termeszteni, amelyek a fák védelme nélkül súlyosan károsodnának a klímaváltozás miatti forróságban.

Országos összefogás

A kisparcellás fajtavizsgálatokat gazdák bevonásával, a hazai agrárkutatásban élen járó intézmények, a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont, a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a Debreceni Egyetem és a Karcagi Kutatóintézet közreműködésével végzik. A tudományos kísérletekben kiemelt partnerük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az ÖMKi fontosnak tekinti, hogy a teljes ökológiai termékpálya, vagyis a biobúza-termesztés mellett az őrlés és a feldolgozás is itthon valósuljon meg, és a helyben előállított biotermékekre rátaláljon a magyar gasztronómia. Ezért létrehoztak egy gazda-molnár-pék adatbázist, hogy a termelők és a termékpálya további szereplői könnyebben egymásra találjanak, és ezáltal minél több pékségbe és háztartásba eljuthasson az egészséges, szermaradványoktól mentes biobúzaliszt.

Az új kisparcellás biobúza-kísérletekről november 3-án, a magyar tudomány ünnepén számolt be az ÖMKi.


Képek forrása:
Unsplash, Szerző: Marek Studzinski
Unsplash, Szerző: Lucas Marconnet
Unsplash, Szerző: Polina Rytova

forrás: ÖMKi

A rovat új hírei

Hasonló