Valentin-nap, természetesen

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/02/14

Lehet szeretni ezt az ünnepet vagy éppen irtózni tőle - egy biztos, ez a nap a szerelmesek számára még különlegesebb, mint a többi.

A Bálint-nap eredete
Szent Bálint napján, február 14-én tartják főleg az angolszász országokban a Valentine's Day ünnepét, amely Magyarországon az 1990-es évektől vált népszerűvé. Az  ünnep vallási tartalma az idegen elnevezés elterjedése miatt hazánkban elhomályosult. A szokás eredete, miszerint a szerelmesek e napon megajándékozzák egymást, igen régre vezethető vissza. Az ünnep Szent Bálinthoz, Terni (akkori nevén Interamna) püspökéhez köthető, aki a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. A legenda szerint ugyanis a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. Egy a szentről elterjedt történet pedig arról szól, hogy mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak lányának visszaadta látását. Február 14-ei kivégzése előtt búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Valentin a világban
Azt hihetnénk, ez az ünnep világszerte ugyanolyan, de azért akadnak eltérések a szokások terén. Japánban például február 14-én a feleségek csokoládéval ajándékozzák meg férjeiket, férfi ismerőseiket. Ezért egy hónappal később, a White Day-en fehér csokoládét kapnak ajándékba. Európában sajátos hagyományai alakultak ki az ünnepnek. Itáliában a szerelmespárok többnyire folyóknál vagy tavaknál találkoznak. Ezeken a helyeken az a szokás alakult ki körükben, hogy az ott található hidakra, kerítésekre lakatot tesznek, amelyekre előzőleg már monogramjukat írták, sőt a nagyobbakra közös fotót is ragasztottak. Miután a lakatot lezárták, a pár tagjai egy-egy kulcsot a vízbe dobnak, eközben pedig kívánnak valamit. (Igaz, újabban nem örülnek a hatósságok a hidakat elborító szerelemlakatoknak, és külön helyek kijelölését tervezik számukra.) Finnországban ellenben a Valentin napot "csupán" a barátság napjaként ünneplik, melyen a finnek a számukra szimpatikus embereket lepik meg egy-egy lappal, apró ajándékkal.

Saját készítésű képeslap
Az ajándékkísérő Valentin-napi üdvözlőkártyát mi magunk is könnyen elkészíthetjük, és minden bizonnyal nagyobb örömet is szerzünk vele, mint egy készen kapható darabbal. Elég ehhez egy jól sikerült közös fénykép, vagy egy kedves romantikus kép, amelyre egy egyszerű képszerkesztővel szöveget is tehetünk és irány a nyomtató! A képet egy üres bordó kartonlapra ragasszuk rá. Különlegessé tehető a képeslap néhány szalaggal, amelyet körbaragasztunk a szélén és masniként zárunk Esetleg pár szem gyöngyöt is varrhatunk rá. Ha nincs nyomtatónk, akkor vágjunk ki színes kartonokból szivecskéket, és tortapapírral, szalagokkal, díszítsük a lapunkat, vagy egyszerűen vágjunk ki belőle sziveket és a lap belső oldalára ragasszunk kedves romantikus képet. Ezután már csak a szöveg van hátra, Érdemes ehhez valami különleges töltőtollat, vagy színes, esetleg flitteres filcet használni. Fontos először tesztelni egy másik papíron, kartonpapír darabon. Ha esetleg nem olyan szép a kézírásunk, akkor vágjunk ki színes újságból a szavakat és azokból állítsuk össze a szöveget.

Pezsdítő fürdő
Egy kis esti, közös fürdés előtt öntsd a kádba a következő keveréket: 2 csepp jázmin illóolajat, 2 csepp gyömbért, 1 csepp édesköményt, 2 csepp rózsaolajat, 5 csepp muskotályzsályát vagy ilang-ilangot, mindezt 2 deci langyos tejben elkeverve.

Chocolate Martini koktél Valentin-napra
Akár a vacsorához, akár a kádban kortyolgatva, jó választás lehet ez az ünnepi koktél. Hozzávalók: 2 rész vodka, 1 rész csokilikőr, 1 koktélcseresznye, jégkockák. Tegyünk jeget a shakerbe, majd töltsük bele a vodkát és a csokilikőrt, rázzuk jól össze. Egy előhűtött koktélospohár peremét vonjuk be csokireszelékkel (a benedvesített pohár szélét mártsuk be csokidarába), ezután szűrjük bele a shaker tartalmát. Ejtsünk be egy koktélcseresznyét a pohárba, és már fogyaszthatjuk is.

 

forrás: wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Májusfa = Szerelemfa?

A néphagyomány szerint május eleje a természet újjászületésének időszaka, pedig a májusfa más jelentéssel is bír.