Májusfa = Szerelemfa?

Magazin

írta: ecolounge
2013/05/03

Noha "hivatalosan" már beköszöntött a tavasz, a néphagyomány május elsejét tartja a természet újjászületése napjának. Holott az 1-én felállított májusfa más jelentéssel is bír.


Természetfeletti fa

A fával - mint különböző földöntúli tulajdonságokkal felruházott jelképpel - számos ókori civilizációban találkozhatunk a babilóniaiaktól egészen az egyiptomi kultúráig (pl. Ised-fa). A kelta kori Európában a druidák a fákat három világ kapcsolataként tartottak számon, így a fa legfelső része az ég (mennyország, az isteni lét helyszíne), a középső az emberek halandó világa, melyet követ végül a gyökérzet, a holtakat is magába foglaló alsó világ. A magyar kultúrában is találkozhatunk a természetfeletti fával: a hiedelmek szerint kapcsolatot teremt az emberi világ és a két túlvilág között (Alvilág és Felvilág): A tél közeledtével, mikor beköszönt az őszi "elmúlás" időszaka, az alvilág nyílik meg, tavasszal pedig - a természet körforgásaként - újra az újjászületés köszönt be, akkor a Felvilág kapui tárulnak ki, útjára indítva a fejlődést is.

Májusfa története

A zöld ág szimbolikus tavaszi kellék volt Európában, melynek - a helyi szokásoktól függően - tavaszváró, rontáselhárító és termékenységvarázsló szerepe volt. A májusfa állításáról 15. századi magyar források szólnak először, ám a szokás valószínűleg annál régebbi. A fát május elsején állítják fel, de korábban volt olyan település is, ahol pünkösd napján tartottak májusfa ünnepséget.

A májusfa állítása (majd annak kidöntése) számos helyen közösségi program. Van ahol körültáncolják (májusfa-kitáncolás), vagy akár mászó versenyt tartanak a bátrabb legények számára, majd az ünnepséggel táncmulatsággal zárják. A májusfa állítása a tavasz születésének ünnepe, azonban ha abból indulunk ki, hogy maga a születés a szerelem beteljesedésének eredménye, nem nehéz eljutnunk a májusfa állításának másik jelentéséhez.

Az udvarlás eszköze

Nagykőrösön és vidékén a lányok saját májusfát kapnak a legényektől, de csak azok, akiknek már volt udvarlójuk. Ettől eltérő másik szokás, mikor a falusi legények csak a nekik tetsző lányt látogatják meg. Mindkettő esetben a legények a kiszemelt lány háza kerítésoszlopához rögzítik a fát (pl. nyárfát), melyet színes papírszalagokkal díszítenek fel. Bizonyos helyeken még ajándékokat is akasztanak a fára, és szerenádot tartanak a lányoknak.

A mesében minden összejön

A májusfa szimbolikájával népmesékben is találkozhatunk: A mesebeli legény megmássza az égig érő fát, akárcsak a májusfát a falusi ünnepség alkalmával az ifjabbak. Miután felér a tetejére, szembetalálja magát a sárkánnyal, amelyet legyőz, majd kiszabadítja a királylányt, akivel csoda lován visszarepül a királyhoz. A legény megkapja a királylányt és persze a király fele királyságát.

Hogy nekünk mit üzen a májusfa?

Elsősorban azt, hogy tavasz van, küszöbön a nyár, élvezzük ki tehát minden percét, lélegezzünk együtt a megújuló természettel, a lehetőségeket pedig semmiképp se szalasszuk el! - Másszuk meg azt a fát, és szöktessük meg választottunkat. :)

 

forrás: mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1512.html, regiolapok.hu/a_majusfa_allitas_hagyomanya, johaziasszony.hu/?p=104, wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jusfa, wikipedia.org/wiki/Kelta_fakultusz

A rovat új hírei

Hasonló

A halhatatlan fa

India egyik nemzeti jelképe, állítólag Buddha is egy ilyen fánál világosodott meg, és Nagy Sándor is hűsölt alatta. Bemutatjuk a ...