Harmadszor is sikeresen tért vissza a Földre a Blue Origin űrrakétája

Hír

írta: MTI
2016/04/05

Harmadik alkalommal is sikerrel végezte el a függőleges landolást a Jeff Bezos által alapított Blue Origin űrvállalat rakétája Texasban - írja a Phys.org internetes oldal.

"Hibátlan BE-3 újraindítás és tökéletes rakétalandolás" - írta Jeff Bezos Twitter-üzenetében. A BE-3 jelű hajtómű felelős azért, hogy a mintegy 100 kilométeres földfelszín feletti magasságot elérő New Shepard rakéta sérülés nélkül tudjon leereszkedni a kijelölt helyszínre.

Az Amazon.com internetes áruház alapítójaként és a The Washington Post című lap tulajdonosaként is ismert üzletember hozzátette, hogy az ejtőernyők segítségével ugyancsak biztonságosan landolt szombaton a rakéta által szállított embernélküli űrkapszula is.

A Blue Origin első, több útra tervezett rakétája ugyan megsemmisült az első próbarepülésen 2015-ben - bár a rakéta szállította űrkapszula sikeresen landolt a Földön -, azonban a második már űrtörténelmet írt: 2016 januárjában ez lett az első űrrakéta, amely a még üres kapszulával együtt kétszer tért vissza sikeresen a világűrből.

A sikeres tesztek, valamint a rivális Elon Musk vezette SpaceX űrvállalat hasonló törekvései - a repülőgépekhez hasonlóan számos alkalommal használható űrhajók kifejlesztése - révén a jövőben jelentősen csökkenhetnek az űrutazás költségei.

Jeff Bezos a teszt előtt, pénteken írt Twitter üzenetében elárulta, hogy a függőleges landolás megkezdésekor a rakéta hajtóműve alig 1,1 kilométerrel a földfelszín felett lép ismét működésbe. Amennyiben valami balul süt ki, a szerkezet hat másodperc alatt a földnek csapódik.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló