NFM: erősebb pozíciót biztosít az űrügynökségi tagság Magyarországnak

Hír

írta: MTI
2016/01/27

Az eddigieknél sokkal szorosabb együttműködési lehetőséget, erősebb pozíciót biztosít Magyarországnak, hogy tavaly november 4-e óta az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) tagja lett - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Kara Ákos az ESA pályázati lehetőségeinek népszerűsítését szolgáló információs körút budapesti helyszínén hozzátette: a tagság lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek bekapcsolódását a nemzetközi projektekbe, amelyekben ipari beszállítóként is részt vehetnek.

Az államtitkár emlékeztetett: az ESA éves költségvetése a tagállami befizetésekből, megbízásokból 4,1 milliárd euró, amelyből Magyarország 0,63 százalékot, mintegy másfél milliárd forintot fizet be, de ezt az összeget a hazai vállalkozások, kutatóműhelyek lényegében teljes egészében visszakaphatják, ha pályáznak. A programban jelenleg mintegy 50 hazai műhely vesz részt, a cél a szereplők körének kibővítése. Kiemelte: a kutatásokban magas hozzáadott érték jelenik meg, ahogy a kifejlesztett termékekben is, ezek komoly bevételt jelentenek.

Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője elmondta: a pályázati lehetőségeket ismertető és népszerűsítő szerdai fórumon kiemelten a földmegfigyeléssel és a távérzékeléssel foglalkoztak. A tanácskozáson több mint húsz vállalkozás, a Magyar Tudományos Akadémia, és más szervezetek, kutatóintézetek, egyetemek képviselői vettek részt.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló