Végre Budapesten az Űr Expo

Magazin

2013/03/20

Az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség (ESA) közös vándorkiállítása Budapestre érkezett. Március 20-25. között változatos programok hozzák közelebb mindennapjainkhoz az űrkutatást az Erzsébet téren felállított rendezvényen. A belépés ingyenes.

Európai körútja során Budapestre érkezett az Európai Bizottság és az Európai Űrügynökség által szervezett vándorkiállítás és programsorozat, az European Space Expo. Ahogy arra a nevéből is következtetni lehet, a rendezvény legfőbb célja bemutatni, az űr, valamint az űrkutatás milyen közvetett és közvetlen hatást gyakorol Európa polgáraira, és mindennapjaikra. Az Expo az Európai Unió szerepét is hangsúlyozza az űrkutatással kapcsolatos technológiák európai fejlesztésében, valamint megmutatja, hogy az európaiak által az űr kutatására fordított pénzösszegek hogyan térülnek meg mind alapkutatásban, mind alkalmazott technológiákban.

A kiállítás Koppenhága, Toulouse, Helsinki, Bécs, Brüsszel, Larnaca, London és Madrid után érkezett Budapestre. Fővárosunkban március 20-25 között tekinthető meg, majd továbbhalad Hannover, Varsó, Pozsony, Dublin, Cork és Rimini felé. A hivatalos megnyitó 20-án 11 órától lesz. Ezt követően az állandó kiállítás mellett elindul a program másik fele, a szakmai előadássorozat is.

A kiállításon korosztálytól függetlenül mindenki kipróbálhatja a szóban forgó szolgáltatásokat, technológiákat. Többek között megtekinthető a műholdas navigációval foglalkozó európai Galileo program, valamint a Föld megfigyelésére szakosodott Copernicus program több mint harmincezer alkalmazásban megmutatkozó minden eredménye. Mindezeket különböző interaktív és audiovizuális anyagokon keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. Figyelemreméltó, hogy ezek az alapvetően az űrkutatásnak köszönhetően kifejlesztett technológiák milyen közvetlenül befolyásolják a közlekedés, a mezőgazdaság és halászat, a környezetvédelem, a klímaváltozás, az egészségvédelem, a katasztrófavédelem, a humanitárius segítségnyújtás, vagy az állampolgári biztonság szakterületeit.

A kiállítótér közepén az Omniglobe, vagyis a Föld interaktív térbeli modellje áll. Ezen különböző érdekes vonatkozó témákhoz kapcsolódó információs anyagok találhatóak, valamint bemutatja a vadonatúj, most kiépülő európai műholdas rendszert, a már említett Galileót is.

A rendezvény másik fele a szakmai előadássorozat. Ezen hazai űripari cégek, kutatóintézetek, egyetemek mutatják be munkájukat, valamint hazai szaktekintélyek tartanak előadásokat az űrkutatással kapcsolatos, aktuális tudományos témákban. A teljes program itt megtekinthető.

A szervezők külön gondoltak a kisgyerekes családokra is. A legkisebbeket játékos programok, lehetőségek várják, iskolai csoportok számára pedig vezetett látogatást biztosítanak.


Kép forrása

 

forrás: ec.europa.eu, kormany.hu, cubesat.bme.hu

A rovat új hírei

Hasonló