Tudjon meg mindent a pénteki napfogyatkozásról!

Hír

2015/03/19

A március 20-i napfogyatkozás jó idő esetén Magyarországról is látható lesz. A jelenség 9:39-kor kezdődik és délig tart. Honnan érdemes nézni, mire figyeljünk oda és milyen veszélyekkel és következményekkel járhat?

Pénteken a teljes napfogyatkozást Európában a Feröer-szigetekről, illetve Norvégiából lehet majd megcsodálni. Európa többi részén, így Magyarországon is csupán részleges napfogyatkozást láthatunk. Hazánkban a jelenség csúcspontja péntek délelőtt lesz, amikor a Hold megközelítően 60 százalékban takarja majd ki a Napot. Azaz itt nem lesz teljes sötétség. Természetesen ehhez az alapfeltétel, hogy tiszta idő legyen. A jelenlegi előrejelzések szerint erre számíthatunk is, péntek délelőttre derült időt jósolnak a meteorológusok. Így minden esélyünk meg van rá, hogy teljes pompájában élvezhessük a nem mindennapi jelenséget. Sajnos a legutóbbi, térségünkből látható részleges napfogyatkozáskor, 2011. január 4-én az ország nagy részén ködös és borult idő volt, így akkor csak kevesen lehettek tanúi a nap elrejtőzésének.

Ennek a ritka természeti jelenségnek 4 fajtája van:

Teljes napfogyatkozás: Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, és a Hold látszólagos mérete nagyobb, mint a Nap látszólagos mérete. A napfogyatkozás elején és végén, valamint a totalitás földrajzi határán kívül részleges napfogyatkozás figyelhető meg

Részleges napfogyatkozás:Amikor a Hold teljes árnyéka egyáltalán nem vetül a Földre, csak az úgynevezett félárnyék érinti azt, részleges napfogyatkozásról beszélünk. A Földnek egyetlen pontján sem látható ilyenkor a Hold úgy, hogy teljesen eltakarja a Napot. A részleges napfogyatkozások csak nagy takarás esetén vehetők észre szabad szemmel.

Gyűrűs napfogyatkozás: Ha a Nap látszólagos mérete nagyobb, mint a Hold látszólagos mérete, a Hold teljes árnyékának egyetlen pontja sem tud a Földre vetülni, még akkor sem, ha a Nap amúgy teljes takarásban lenne - a teljes árnyékkúpjának a csúcsa a Föld előtt halad el. Ilyenkor még a Napfogyatkozás közepén is látszik a Nap széle. hasonlóan a részleges napfogyatkozáshoz a napkorona nem látható.

Hibrid napfogyatkozás: A hibrid napfogyatkozás viszonylag ritka, egy átmenetet jelöl a gyűrűs és a teljes napfogyatkozás között. A legtöbb hibrid napfogyatkozás gyűrűs napfogyatkozásként kezdődik, és teljes napfogyatkozásként ér véget

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településeken ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

Olyan mintha, 15 paksi atomerőmű állna le

Az napenergia hasznosításának egyre nagyobb térhódítása miatt a mostani napfogyatkozás teljesen új kihívást jelent az energiaszolgáltató rendszereknek. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir), az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködve több mint egy éves előkészítő munkával készült fel erre. Jelentősebb beavatkozásra azonban inkább a nagyszámú napelem-telepekkel rendelkező országok esetében lehet szükség. A jelenség Európában akár 30 gigawatt (GW), azaz 15 paksi atomerőmű kapacitásának megfelelő, napelemek által termelt villamos energia kiesését vonhatja maga után. Az esetleges nehézségek kezelésére különböző intézkedésekkel, megerősített szakembergárdával készülnek Európa rendszerirányítói. Kora reggeltől a jelenség végéig folyamatos telefonkapcsolattal is segítik a kontinens zavartalan és biztonságos energiaellátását.

Bár a sötétedés mértéke elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, most mégis komolyabb feladatot jelentett a szakembereknek a várható hatás kezelése. Ugyanis míg a múlt évezred utolsó éveiben fél százalékot sem tett ki a napelemek által termelt villamos energia részesedése Európában, mára ez a szám a 10,5 százalékot is meghaladja.

Tilos védőfelszerelés nélkül a Napba nézni!

Fontos tudni, hogy szabad szemmel, megfelelő szűrő nélkül tilos a napba tekinteni, és érdemes szem előtt tartani, hogy még a legnagyobb takarás pillanatában sem halványul jelentős mértékben a Nap fényének ereje. A jelenség megfigyeléséhez feltétlenül szükség van védőfelszerelés használatára, és nem árt beszerezni a speciális napfogyatkozás-néző szemüveget. Szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne: a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Napszemüvegen vagy fotónegatívon keresztül sem szabad a napfogyatkozást nézni, mert ezek nem biztosítanak megfelelő védelmet a szemnek, ahogy veszélyes megfelelő védőfelszerelés nélkül távcsövön, teleszkóppal vagy más optikai eszközzel kémlelni az eget.

MTA bemutatót szervez Budapesten

Azért, hogy lehetőleg minél több ember biztonságosan tudja nyomon követni az eseményeket, sok helyen tartanak szervezett eseményeket. A legnagyobb ilyen rendezvény Budapesten az MTA székháza előtti parkolóban (Budapest,Széchenyi tér) lesz. A helyszínen szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül biztonságosan követhető lesz a jelenség, és napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak mindazok, akik ellátogatnak ide pénteken 9 és 13 óra között. Az intézmény nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadáson és egy élő tudósításon is részt vehetnek az érdeklődők. Az élő tudósítást a teljes napfogyatkozás sávjába eső Feröer-szigetekről közvetítik. Az előadások ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek.A rendezvény rossz idő esetén sem marad el.

Ez az angol nyelvű videó tökéletes összefoglalója a március 20.-i napfogyatkozásnak:

 

2012.-es teljes napfogyatkozás Ausztráliában:

 

A rovat új hírei

Hasonló

Élethű videó a Napról

Robert Hodgin programozó a NASA legjobb felvételeit hasznosítva bámulatos videót alkotott a Napról.