A Donana vadrezervátum megmenekül!

Hír

írta: ecolounge
2023/12/02

Sajnos kevés olyan nemzetközi példát említhetünk, mikor egy természetvédelmet érintő döntéssel a politikusok, a környezetvédők és a lakosság is egységesen elégedett. A napokban azonban ez történt: A spanyol kormány és Andalúzia déli régiója megállapodott a veszélyeztetett Donana nemzeti park védelméről, ezzel pedig egy két éve tartó vita zárult le a felek kölcsönös egyetértésével.

A mintegy 542 négyzetkilométernyi területű Donana nemzeti park egy 2.700 négyzetkilométeres földalatti vízkészleten fekszik, amely az egyik legnagyobb ilyen jellegű terület Európában. Az UNESCO világörökségi és bioszféra-rezervátumként nyilvántartott terület számos endemikus és veszélyeztetett fajnak, például édesvízi angolnáknak és teknősöknek ad otthont, telelőhelye félmillió vízimadárnak és menedékhelye az Észak-Európában történő költés után Afrika felé tartó - majd onnan hónapokkal később visszatérő - több millió vándormadárnak. Azonban az éghajlatváltozástól és az illegális öntözéstől egyre inkább fenyegetett (összesen 740 négyzetkilométer kiterjedésű) régiónak immáron kritikus az állapota: a lagúnák kiszáradnak, a biológiai sokféleség csökken, a rekord-magas hőmérséklet és a dél-spanyolországi aszályok pedig méginkább súlyosbítják a helyzetet.

Az ökológusok már régóta figyelmeztettek arra, hogy a mocsarakból és lagúnákból álló ökoszisztéma a mezőgazdaság és az idegenforgalom miatt komoly terhelést szenved, ezért a térség megóvása érdekében több környezetvédő szervezettel együtt a vízkiszivattyúzás csökkentésére szólították fel a vadrezervátum körüli területeken élőket. A lakosság 38 százaléka azonban mezőgazdaságból vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységekből él, így a gazdák és a környezetvédők között idővel konfliktusok alakultak ki.

Válaszként az Andalúz autonóm közösség kormánya - mint 2006 óta a terület kizárólagos tulajdonosa - bejelentette, hogy a Donana melletti térségekben legalizálni kívánja a vízszivattyúzás általi öntözést. A döntést az UNESCO, a központi Spanyol kormány valamint az ökológusok bírálták, mivel az még nagyobb nyomást gyakorolt volna a vízgyűjtő rétegekre.

A két éven át tartó vita végül konszenzussal zárult. A spanyol kormány és a Dél-Andalúzia régió november 27-én megállapodást írt alá a veszélyeztetett vadrezervátum védelméről. Ennek értelmében Andalúzia visszavonja az öntözésre vonatkozó döntését, valamint a két kormány 1,4 milliárd eurót fektet be a nemzeti park körüli területeken, hogy a vízgazdálkodás javításával megakadályozzák annak kiszáradását, a természetvédelmet erősítsék, egyúttal helyreállítsák a biodiverztást.

A “paktum” része a Donanától északra fekvő öt településen élő gazdák közül azoknak a kártérítése is, akik földjeiket erdősítik, vagy szárazságtűrőbb növények fenntartható termesztésre állnak át (valamint az öntözés elősegítése érdekében esővízgyűjtésre), utóbbiak kevesebb kártérítést kapnak. Teresa Ribera ökológiai átmenetért felelős miniszter szerint a terv célja, hogy a gazdákat ösztönözzék: hagyjanak fel az olyan növények termesztésével, amelyek nagymértékben függnek az elmúlt években túlságosan kiaknázott földalatti víztározók vizétől. Az egyesség az idénymunkások körülményeinek javítására is törekszik.

A környezetvédők üdvözölték a megállapodást, így a Greenpeace is, bár amiatt aggodalmának adott hangot, hogy az illegális öntözők részesülhetnek a kártérítésekből. A "történelmi" megállapodás összeegyezteti Donana védelmét a gazdasági fejlődéssel - mondta a megállapodásról szóló sajtótájékoztatón Juan Manuel Moreno, Andalúzia regionális vezetője, hozzátéve, hogy a megállapodás előtt sok család megélhetése volt veszélyben a területen.


Forrás: Euronews, Reuters, Wikipedia
Képek forrása: Wikipedia / Szerző: Marc Ryckaert, Wikipedia / Szerző: Joergsam

forrás: Reuters, Euronews

A rovat új hírei