Norvégia 50 millió dollárt adományoz a brazil Amazonas-alapnak a csökkenő erdőirtás miatt

Hír

írta: ecolounge
2024/01/02

Ez az északi ország első új adománya azóta, hogy a Jair Bolsonaro korábbi elnök 2019-ben befagyasztotta az alapot.

Bolsonaro ideje alatt az erdőpusztítás 15 éves csúcsot ért el, kormánya bezáratta az Amazonas Alapot arra hivatkozva, hogy nem részletezett szabálytalanságok történtek a támogatásban részesülő nem kormányzati szervezetekkel, bizonyítékot azonban erre nem szolgáltatott.

Luiz Inacio Lula da Silva elnöki beiktatását követő egyik első lépése volt, hogy a világ legnagyobb esőerdejének védelmére újraindította az Alapot és agresszívan fokozta a környezetvédelmi törvények végrehajtását, csökkentve ezáltal is az erdőirtás mértékét.

Norvégia annak elismeréseként nyújt támogatást, hogy az erdőirtás nagyjából 50 százalékkal csökkent a Lula-kormányzat első 11 hónapjában. A mostani adományával az északi ország messze a legnagyobb segítője az Alapnak, a befagyasztás előtt mintegy 3 milliárd Brazil real (606,13 millió dollár) adományozott. Összehasonlításképpen, Lula kormányának hivatalba lépése óta összesen 4 milliárd Brazil real-t ajánlott fel az alapnak többek között az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Dánia, az Európai Unió és Svájc.

Az adományozást hivatalosan az ENSZ dubaji COP28 éghajlat-változási csúcstalálkozóján jelentette be a két ország még 2023 decemberében.


Forrás: Reuters
Kép forrása: Wikipedia - Flickr, Szerző: Neil Palmer / CIAT

forrás: Reuters

A rovat új hírei

Hasonló