A brazíliai Amazonason átívelő autópálya robbanásszerű illegális erdőirtást indíthat el

Hír

írta: ecolounge
2023/12/27

A brazil törvényhozók elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely szerint folytatnák az évtizedekkel ezelőtt megkezdett autópálya rekonstrukcióját és továbbépítését az Amazonas esőerdő szívében. A brazil kongresszus alsóházi döntését a szenátusnak még jóvá kell hagynia.

A 870 kilométeres BR-319 szövetségi autópálya az amazóniai esőerdő egy érintetlen részén keresztül haladva az Amazonas menti Manaus-t és a rondóniai Porto Velho-t köti össze. Az utat még 1973-ban nyitották meg, állapota azonban hamar leromlott, 1988-ra már szinte járhatatlanná vált. Húsz évvel később megkezdődtek az autópálya javítási munkálatai. Az erdőirtás megakadályozása érdekében, egyúttal a szükséges környezetvédelmi engedély követelményeinek megfelelve, az útvonal mentén hat - összesen 23 000 négyzetkilométernyi - természetvédelmi egységet hoztak létre 2012-ben.

Jelenlegi állapotában a BR-319 az év nagy részében nem üzemel, Manaus gyakran csak folyami vagy légi úton érhető el Brazília többi részéről, ezért a projekt védelmezői szerint a két állam, Amazonas és Rondonia elszigeteltségének csökkentése érdekében van szükség a rekonstrukcióra és a továbbépítésre. A törvényjavaslat az autópályát "kritikus infrastruktúrának" nevezi, amely nélkülözhetetlen a nemzetbiztonság szempontjából, és elkészültét a közlekedőképesség garantálása szempontjából megköveteli.

Az Amazonas vidékén minden nagyobb autópálya-projekt az illegális erdőirtás hullámát indította el, ezért a tudósok szerint a BR-319 autópálya rekonstrukciója és építése komolyan veszélyeztetheti a világ legnagyobb trópusi esőerdejének jövőjét.

A törvényjavaslat egyébként lehetővé teszi, hogy az autópálya-projekt finanszírozására - "az autópálya helyreállítására, burkolására és kapacitásának növelésére" - a Brazíliának adományozott természetvédelmi alapokat, például az USA és európai szövetségesei által támogatott 1,3 milliárd dolláros (1,18 milliárd euró) Amazonas Alapot is felhasználják.


Forrás: Euronews, Wikipedia

Képek forrása: 
Wikipedia, Szerző
Wikpedia, Szerző: Agencia CNT de Noticias
Wikpedia, Szerző: Fayopo2

 

forrás: Euronews, Wikipedia

A rovat új hírei