Egyre több kivit hallani Új-Zélandon

Hír

írta: MTI
2021/08/14

Az új-zélandi kiviket a kihalás szélére sodorták a telepesek által becipelt ragadozók, mivel azelőtt a röpképtelen madaraknak nem volt természetes ellenségük. Az éves kiviénekszámlálás eredményei most mutatják, az utóbbi években újra elszaporodtak ezek a ritka madarak.

Az északi Northland régió erdőségeiben és mezőgazdasági területein minden évben összegyűlik egy-egy éjszakára a helyiek egy része, hogy a sötétben fülelve felmérje a kivipopulációk állapotát. A begyűjtött adatokat összevetik a vadonban kihelyezett felvevőkészülékek által rögzített hanganyagokkal.

Az idei kiviénekszámlálás biztató eredményeket hozott: az öt évvel ezelőtt még csendes területeknek ma már 50 százalékán hallották a madár jellegzetes - a hímek magas és éles, a tojók mélyebb és érdesebb - hangját. Amellett, hogy a kivik új területeken bukkannak fel, továbbra is jelen vannak a 2016-ban feltérképezett élőhelyeik mindegyikén.

Új-Zélandon számos madár, köztük a kivi is röpképtelen maradt, mivel a szigeteken nem élt szárazföldi emlős ragadozó, amely fenyegetést jelentett volna rá. Az ember által a szigetekre hozott patkányok, hermelinek és kutyák pusztító hatással vannak a kivipopulációkra: a fiókák mindössze 10 százaléka éri el a hathónapos kort, több mint 50 százalékukkal a hermelinek végeznek.

Northland egyike azon maroknyi régióknak, ahol a vadon élő kivik még nagy számban, szabadon kószálhatnak a kerítéssel körülvett, ragadozómentes menedékek védelme nélkül. A madarak védelme azonban állandó erőfeszítést igényel: több tucatnyi közösségi csoport működik, amely csapdába ejti és leöli a ragadozókat, valamint gondoskodik arról, hogy a kutyák se kóboroljanak szabadon.

A helyi kiviénekszámlálás adatai 20 évre nyúlnak vissza. Egyes területeken drasztikusan megnőtt a madarak száma: a Whangarei-kikötő északi oldalán lévő Whangarei Heads területén például 80-ról több mint ezerre nőtt a madarak száma.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Judi Lapsley Miller


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló