Február 2. a vizes élőhelyek világnapja - Eddig 40 ezer hektárnyi vizes élőhely újult meg hazánkban!

Hír

írta: MTI
2020/02/01

A 2014-2020-as uniós ciklusban több mint 20 milliárd forintból - 34 projekt keretében - 40 ezer hektárnyi vizes élőhely rekonstrukcióját végezték Magyarországon Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkárának beszámolója szerint.

Rácz András a vizes élőhelyek világnapja alkalmából tartott rendezvény megnyitóján emlékeztetett rá, 1971. február 2-án az iráni Ramsar városában írták alá az egyezményt, amelyben a kormányok felelősséget vállalnak a vizes élőhelyek védelméért.

A vizes élőhelyek világnapja (World Wetlands Day)

Az 1971-ben aláírt Ramsari Egyezményben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Célja természetvédelem és szabályozás: az érintetlen vizes területek állagának megóvása, a szükséges jogi és intézményi keretek megalapozása. Az egyik legrégibb természetvédelmi vonatkozású egyezményben ma 171 vesz részt.  Magyarország 1979-ben csatlakozott, mostanáig 29 területet (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) vont be.

(Forrás: holnaputan.hu)


Az egyezmény eleinte csak a vízimadarak védelméről szólt, de mára már nemcsak a fajokat védi, hanem a komplett ökoszisztémát. Magyarország 1979 óta 29 területet jelölt a ramsari listára, amelyben a Kárpát-medence összes jellemző vizes élőhelye megtalálható - fűzte hozzá az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a világnap alkalmából a ramsari titkárság minden évben más tematikát választ, idén ez a biológiai sokszínűség, a biodiverzitás.

Megjegyezte, hogy 2020-ban lejár a nemzetközi, az uniós és a magyar biodiverzitási stratégia is, ezért számot kell adni az elvégzett munkáról, és meg kell határozni a további célokat. Rácz András méltatta az agrárminisztérium erőfeszítését a biodiverzitás fenntartásáért, és elmondta, hogy ezért indította tavaly többek között az ország fásítási programját, amelynek a célja, hogy Magyarország erdőterületeinek arányát 21 százalékról 24 százalékra emelje.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Hoang Le


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló