Hibás adminisztráció miatt megsemmisítették egy ritka virágfaj 150 éves példányait

Hír

írta: MTI
2017/05/16

Hibás adminisztráció miatt az ausztrál biológiai biztonságért felelős hatóság május elején megsemmisítette egy történelmi jelentőségű, ritka virágfaj példányait, melyeket Franciaország adott kölcsön.

A ritka, az 1850-es évekből származó százszorszépeket tartalmazó dobozt a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum küldte Brisbane-be. A préselt példányokat azonban elhamvasztották, a velük küldött dokumentumokat ugyanis hibásan töltötték ki.

Az ausztrál karanténhatóság az eset felülvizsgálatát rendelte el. Mint mondták, a növényeket márciusban semmisítették meg, mert hiányoztak többek között a példányokról szóló részletek.

A francia múzeum felháborodott azon, hogy tönkrement egy "pótolhatatlan gyűjtemény" - mondta Michelle Waycott, az Ausztrál-ázsiai Herbáriumok vezetőségi tanácsának tagja. Hozzátette: a virágok olyan élőhelyről származhatnak, amely többé már nem létezik. "Néha a gyűjteményekben a fajok utolsó megmaradt példányai találhatók" - nyilatkozta a BBC-nek.

"Nem gondolom, hogy ez erre az esetre is igaz, de minden bizonnyal nagy értéket képviseltek, részben azért, mert olyan régről származnak" - emelte ki.

Az ausztrál mezőgazdaságért és vízforrásokért felelős minisztérium az eset felülvizsgálatát kérte. Szóvivője szerint "a példányokat nem lett volna szabad megsemmisíteni, amíg a minisztérium és befogadó intézmény között folyamatban volt a kommunikáció".

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló