Óriási fapusztulás

Hír

írta: Admin
2014/03/10

Óriási fapusztulást okoztak a téli esők és viharok Nagy-Britanniában - mutatta ki a felmérés, mely szerint az utóbbi húsz év legnagyobb faveszteségét szenvedték el az ország erdői.

A brit történelmi és természeti örökség megóvásáért felelős National Trust kutatása szerint a rendkívüli téli időjárás miatt egyes helyeken fák százai, köztük értékes és ritka veterán fák is odavesztek - tudósított a BBC hírportálja.

A 25 ezer hektárnyi, angliai, walesi és észak-írországi erdő gondnokságát ellátó szervezet területei több mint felét mérte fel. A legtöbb fa a hosszan tartó esők miatt erősen felázott talaj és a tíz-tizenöt téli vihar miatt dőlt ki.

Matthew Oates, a National Trust munkatársa elmondta: ősöreg bükkök, tölgyek, kőrisfák vesztek oda, köztük a Hatfield-erdőben álló fekete diófa, Essex legnagyobb fája is. A devoni Killerton-birtokon több mint ötszáz fát döntöttek ki a viharok, köztük volt a tájképet meghatározó húsz fa is.

A wiltshire-i Stourheadben veszett oda az a pompás, hatalmas tölgy, melyet 200-250 éve ültetett a kertet tervező korabeli birtokos - mesélte Alan Power, a gazdaság főkertésze.

A hatalmas veszteségeknek azonban lehet néhány pozitív következménye. "A halott fa, ahogy mi nevezzük, sok fajnak: bogaraknak, legyeknek, gombáknak nyújt csodálatos élőhelyet. Ha egy nagy fa kidől, és ott marad az erdőben, annak a környező élővilág jó negyedszázadon át látja hasznát" - magyarázta Oates.

 

forrás: MTI, bbc.co.uk

A rovat új hírei