Ritka madarakat figyeltek meg Dél-Alföldön

Hír

írta: ecolounge
2020/09/23

Magyarországon csak elvétve előforduló cankópartfutót és sárgalábú cankót, valamint egy csapat fakókeselyűt figyeltek meg Csongrád-Csanád megyében a hétvégén.

Szombat reggel egy madarász egy cankópartfutót (Tryngites subruficollis) figyelt meg a Fehér-tón.
A szalonkafélék közé tartozó, 18-20 centiméteres testhosszú, 43-47 centiméteres szárnyfesztávú észak-amerikai partimadár kóborló példányai a Brit-szigeteken, Hollandiában, Dániában és Franciaországban fordulnak elő, Magyarországra csupán ritkán vetődnek el. A rovarokkal táplálkozó, de gerincteleneket és magvakat is fogyasztó, sarkvidéki, száraz tundrákon fészkelő faj példányait 1993 óta 15 alkalommal figyelték meg hazánkban.

Szombat délután a tömörkényi Csaj-tónál egy sárgalábú cankót (Tringa flavipes) fotózott le egy madárbarát.
A rokonánál valamivel nagyobb, 25 centis testhosszú, 60 centi körüli fesztávú madár Alaszka és Kanada tundráin, vizenyős nyílt területein költ, ősszel pedig délre vonul. Eltévedő példányai ilyenkor előfordulnak a Brit-szigeteken, Hollandiában és Dániában. Magyarországon 1959 óta összesen hat alkalommal észlelték.

Este Tiszasziget közlében egy csapat fakókeselyűt (Gyps fulvus) vett észre egy madarász.
A 6-12 példányból álló csoportot másnap és hétfőn többen is megfigyelték. A nevét világos árnyalatú tollazatáról kapó, egyméteres testű, akár a két és fél métert is meghaladó szárnyfesztávú madár Közép-Ázsiától, India északi részén és a Közel-Keleten át egészen a Földközi-tenger medencéjéig számos helyen költ kisebb kolóniákban. Jellegzetes röpte szárnyverdesés nélküli keringés. Éles látásának köszönhetően messziről fölfedezi a táplálékául szolgáló elhullott állattetemet. Magyarországhoz legközelebb az Adrián, Cres szigetén van jelentősebb állománya, ahonnan fiatalabb kóborló példányai elvetődnek hazánkba a nyári és őszi időszakban.


A videók edukációs célokat szolgálnak.

Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Carlos Delgado (Carlos Delgado; CC-BY-SA)

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja

 

forrás: MTI, MME

A rovat új hírei