Ritka rovarok és növények egy lepke védőszárnyai alatt

Hír

2022/08/27

Ritka rovarok és növények "virágoznak" azokon az angliai védett területeken, melyeket egy világszerte veszélyeztetett lepkefaj, a nagyfoltú hangyaboglárka védelmében hoztak létre.

A nagyfoltú hangyaboglárka (Phengaris arion) egyszer már kihalt az országban, 1983-ban telepítették vissza a fajt – sikeresen: a legfrissebb adatok szerint ma a világon Dél-Nyugat-Angliában élnek a legnagyobb számban a nagy, kék lepkék az egész világon.

A szakemberek rengeteget dolgoztak az elmúlt évtizedekben, hogy helyreállítsák a populációt, és most újabb tizenkét területet alakítanak vissza virágokban gazdag, a faj szaporodására alkalmas rétekké. Néha szinte a semmiből kezdik újra a restaurációt: szántóföldeken, elpusztult ültetvényeken, régi vasúti építményeken, leromlott állapotú láperdőkben. Ezek a területek már most a nagyfoltú hangyaboglárka populáció egyharmadának adnak otthon, szemben a 2019-es 7%-kal.

Az új helyreállítási helyszíneket hat partnerszervezet – a National Trust, a Somerset and Gloucestershire Wildlife Trusts, a J & F Clark Trust, a Natural England és az Oxfordi Egyetem - kezeli. A projektet vezető két tudós, a Royal Entomological Society munkatársai, David Simcox és Sarah Meredith az egyes helyszínekhez egyedi kezelési terveket készítettek, közösen felügyelik a helyreállítási munkákat. Mindezt a Prince of Wales's Charitable Fund nagylelkű támogatásatette lehetővé 2019-22-ben. Ennek keretében nagyfoltú hangyaboglárkákat telepítettek Cotswoldsba és kockáslepkéket Somersetbe. A többi rovarfaj természetes módon telepedett meg, miután az új területek összeakapcsolódtak korábban létrehozott védett területekkel.

A területek helyreállítása nem csak a kék hangyaboglárkáknak kedvez: más ritka, veszélyeztetett növény- és rovarfajok is meghonosodtak. A növények közül a rendkívül ritka kökörcsin (Pulsatilla), a fehér gyíkfű ( Prunella laciniata ), valamint 12 orchideafaj is sikeresen elterjedt.

Számtalan veszélyeztetett rovarfaj is menedéket talált a védett területeken, pl. az erdei poszméh (Bombus sylvarum), mely a második legveszélyeztetettebb méhfaj az Egyesült Királyságban. Egy ritka méhlégyfaj (Villa cingulata) is egyre többször látható, holott 2000 ezelőtt 50 éven keresztül kihaltnak hitték az országban. Nyolc, az IUCN Vörös listáján szereplő lepke - pl. égszínkék boglárka Lysandra bellargus), kis busalepke (Pyrgus malvae ), kockáslepke (Hamearis lucina ) - állománya is gyarapodni kezdett.

Mindezek az eredmények azért is fontosak, mivel a nagyfoltú hangyaboglárka, ill. más fajok Európában és a világ más részén is veszélyeztetettnek számítanak. A tizenkét új terület remélhetőleg összeköti és kiterjeszti a megerősödött populációkat a jövőben. amelyek két nagyobb tájegységet fednek le Somerset középső részén és a gloucestershire-i Cotswold Hillsben.


Képek forrása: Royal Entomological Society


forrás: Royal Entomological Society

A rovat új hírei

Hasonló