Ritka teremtmény tetemére bukkantak

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/10/16

Ritkán látott tengeri teremtmény, egy 5,5 méteres szíjhal ezüstösen csillogó tetemére bukkant egy tengerbiológiai intézet munkatársa Kalifornia vizeiben búvárkodás közben.

Jasmine Santanának 15 ember segítségére volt szüksége ahhoz, hogy partra vonszolja a kígyószerű állat tetemét. Santana kilencméteres mélységben fedezte fel az élőlényt, amikor munkatársaival a Toyon-öbölben búvárkodott.

A Catalina Island Marine Institute (CIMI) stábja egyedülállónak nevezte a vasárnapi felfedezést. „Soha nem láttunk még ekkora halat” – mondta Mark Waddington, a CIMI Tole Mour nevű hajójának kapitánya. „A legutóbbi szíjhal, amelyhez szerencsénk volt, egy méter hosszú volt.”

A tetemből szövetmintát vettek, és egy videofelvétellel együtt elküldték tanulmányozásra a Kaliforniai Egyetem Santa Barbarában található biológiai intézetének. Kedden bemutatták a CIMI-be látogató diákoknak a halat, hamarosan pedig elássák a homokba amíg lebomlik, hogy aztán csontvázát később kiállíthassák.

A szíjhalak csaknem ezerméteres mélységben élnek a nyílt tengeren, így igen ritkán látni őket. A CIMI szerint épp ezért csupán alig tudni róluk valamit. A leghosszabb csontos halként nyilvántartott faj akár 15 méteresre is megnőhet. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák is a történelem folyamán. (A legnagyobb halak a porcos halak közé sorolt cetcápák, azok akár 18 méteresre is fejlődhetnek életük során.) 2011 augusztusában egy távirányítású búvárhajó futott bele egy szíjhalba, ám az jóval kisebb volt a most talált példánynál, amely vélhetően természetes okok miatt pusztult el.


Képek forrása: Courtesty of Catalina Island Marine Institute / Szerző: Tim Gaynor

 

forrás: MTI

A rovat új hírei