Számos csodát rejt a Varázshegy

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/07/09

Szeretnéd valami igazán izgalmas, ugyanakkor tanulságos helyre vinni a csemetédet a nyári szünetben? Vagy csak újra előcsalogatnád gyermeki éned? Akkor téged vár a Fővárosi Állat- és Növénykert frissen megnyílt kiállítótere, a Nagysziklában kialakított Varázshegy, amely kincseit látván garantáltan (újra) rácsodálkozol a világra.

Parányok világa, Időalagút, Darwin labor, Mars-űrbázis – ez csak néhány a Varázshegy összesen 16 terme közül, amelyek 4 szinten helyezkednek, ezzel is érzékeltetve a fejlődés irányát. Mintegy 3200 négyzetméteren csodálhatjuk az evolúció során feltűnt különleges egyedeket, létformákat, mindezek hihetetlen gazdagságát. Az állatkert igazgatója, Persányi Miklós szerint százéves álom vált valóra azzal, hogy a Nagyszikla belseje végre megtelt élettel, hiszen „az ökológiai oktatás, a biológiai sokszínűség temploma készült el”, amit továbbra is folyamatosan fejleszteni fognak.

A Közép-Európában egyedülálló, interaktív kiállítás valóban élményszámba megy, ahol kalandok sora vár ránk. Húszméteres ámbráscet, valamint tízméteres óriáspolip élethű modelljeivel ugyanúgy találkozhatunk, mint parányi élőlények óriására nagyított képeivel, valamint ősemberek élethű rekonstrukcióival. Simogathatunk ráját, hallhatunk bálna-éneket, benyúlhatunk egy T-Rex szájába, jégkorszaki időutazáson vehetünk részt.

Olyan különleges fajok és „élő kövületek” is karnyújtásnyira kerülnek tőlünk, mint a tőrfarkú rák, a levélvágó hangya, vagy a képen látható orchidea manó – ami valójában a növényt utánzó imádkozósáska-faj. Ezenkívül detektívesdit játszhatunk, 100 négyzetméteres vásznon nézhetünk érdekes, térhatású természetfilmeket, sőt Földön kívüli életformák fantáziavilágai is elénk tárulnak.

A nyári időszakban minden nap 10-18 óráig látogathatunk el a Varázshegybe, ha viszont a napnyugta utáni állatkertre is kíváncsiak lennénk, nekünk találták ki az Esti sétákat, amelyek során szakvezetőkkel barangolhatjuk be a titokzatosságba burkolózó Kertet.

A Varázshegy honlapja is interaktív, játékos, itt érhető el.

 

forrás: http://varazshegy.zoobudapest.com/

A rovat új hírei