Búvárkodás mesterséges kopoltyúval?

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/01/20


A Dél-Koreai tervező Jeabyun Yeon felfedte légzőkészüléke koncepcióját, amellyel a búvárok a víz alatt lélegezhetnek oxigénpalackok nélkül.

A Triton maszk két elágazó karja "kopoltyúként" szolgál, kiszűri az oxigént a vízből és lélegezhető levegőt juttat közvetlenül használójához. Felválthatja az elterjedt nehéz búvárfelszerelést, ami nagy súlya miatt visszahúz, lelassít.

A kis mélyedések lehetővé teszik, hogy a víz átáramoljon a maszkon, és eljusson ahhoz az üreghez, ahol az oxigén kiválik a folyadékból.

A Triton belső filtere még a cérnánál is vékonyabb, a rajta lévő lyukak a vízmolekuláknál kisebbek, így csak az oxigén juthat át rajtuk. A szűrést követően egy kis tartályban gyűlik össze a levegő. Az eszközt egy nagyon kicsi, könnyen újratölthető mikroelem látja el energiával.

A Triton egyenlőre csak egy elképzelés, de tervezője nagy reményekkel tekint a jövőbe. Jeabyun Yeon úgy véli, gyermeke egyszer kereskedelmi termékké válik, és teljesen felváltja a komplikált búvárfelszereléseket.


Kép forrása: Jeabyun Yeon

 

forrás: Inhabitat

A rovat új hírei

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

A rovat legolvasottabbjai

Magyarország felé nyit a Tesla

A világ autóipara egy teljesen új korszak előtt áll, és ez különös kihívások elé állítja azokat az országokat, mint amilyen ...

Felére csökken a napelemadó

A magyar napelempiac többségét képviselő iparági egyesület, a MANAP bízik abban, hogy a napelemek  termékdíjának 2018. január ...