Eredményekben gazdag 2024-re számít az amerikai tengeri szélenergia-ágazat

Hír

írta: ecolounge
2023/12/28

A megrekedt fejlesztésekkel, szerződések felbontásával és új tender-eljárások elindításával jellemezhető évet követően jövőre várhatóan több projekt munkálatai is megkezdődhetnek.

A megújuló-energiával kapcsolatos beruházási-projektek kulcsfontosságúak Joe Biden amerikai elnök kormányának és több államnak - köztük New Yorknak - a fosszilis energiahordozókról történő átállásra és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló terveik szempontjából.

Az Egyesült Államokban 2023 elején mindössze két kisebb tengeri szélerőmű-projekt működött, egy Rhode Island-en és egy Virginiában, amelyek össz-kapacitása mindössze 41 megawatt (MW) volt. A kapacitás elvileg 2024-re közel 1000 MW-ra ugrik - mintegy 500 000 amerikai háztartás energiaellátását biztosítva - ahogy a New York és Massachusetts melletti kereskedelmi szélerőművek üzemeltetése megkezdődik. Ám ez jelenleg még kérdéses.

A fejlődés ugyanis 2023-ban drasztikusan lelassult: a szárnyaló infláció, a kamatemelések és az ellátási lánc problémái megnövelték a projektköltségeket, válaszul erre a fejlesztő-vállalatok Massachusetts-ben, Connecticut-ban és New Jersey-ben felmondták az energia értékesítésére vonatkozó szerződéseiket, további államokban pedig a 2019-ben és 2021-ben odaítélt megállapodásaik felmondásával fenyegetőztek még azelőtt, hogy az Amerikai jegybank (FED) 2022 márciusában megkezdte volna a kamatemelést a szárnyaló infláció visszaszorítása érdekében.

Októberben a New York-i szabályozó hatóságok elutasították a világ legnagyobb szélerőmű-fejlesztője, az európai Orsted Corporation, az ugyancsak európai Equinor, valamint a londoni székhelyű BP és más megújuló energiaforrások fejlesztőinek azon kérelmét, hogy a jövőbeni áramértékesítési szerződések keretében több milliárd dollárral többet számítsanak fel a fogyasztóknak. A New York-i Közszolgáltatási Bizottság akkori közleménye szerint a szerződések módosítása akár 6,7 százalékos növekedést is eredményezett volna a lakossági fogyasztók havi számláinál úgy, hogy már jelenleg is az ország egyik legmagasabb villamosenergia-árát fizetik. A fejlesztők egyébként négy tengeri szélenergia- és 86 szárazföldi megújuló projekt szerződéseit akarták újratárgyalni.

Az állam akkor azt közölte, hogy gyorsított közbeszerzési eljárást indít, "hogy pótolni lehessen a megszűnt szerződéses projekteket".

Novemberben végül olyan pályázatot indított, amely lehetővé tette a vállalatok számára, hogy a korábbi energia-eladási szerződésekből kilépjenek, és az eredetinél magasabb árú ajánlatokat nyújtsanak be. A döntés hátterében az állhat, hogy az elutasítás a költségvetésüket túllépő fejlesztőket a projektek késleltetésére, vagy akár lemondására kényszerítheti, így pedig New York nehezen érné el a kitűzött klíma-célokat, melynek első fázisa, hogy 2030-ra a villamos energia legalább 70 százalékát már megújuló energiaforrásokból kell fedeznie. A tengeri szélerőművekre vonatkozó gyorsított pályázat eredményét 2024 februárban fogják bejelenteni.

A közeljövőben több államban is pályázatok meghirdetése várható. Például New Jerseyben a kormányzó még novemberben utasította az állami közüzemi szabályozó hatóságokat, hogy 2024 elején indítsanak gyorsított tengeri szélerőműves pályázatot, miután az Orsted lemondta két "Ocean Wind" elnevezésű projektjét.
A fejlesztők most abban bíznak, hogy a törölt vagy veszélyeztetett energia-eladási szerződésekkel rendelkező projekteket újraéleszthetik, ha a hamarosan kiírásra kerülő állami pályázatokon részt vesznek.

2024 tehát a versenyképes ajánlatok és szerződések éve lesz, amelyek megalapozzák a projektek későbbi sikerét. Ilyen például a New Jersey-ben található az 1510 MW-os Atlantic Shores szélerőmű-farm, melynek fejlesztését a Shell és a francia EDF folytatja, és amely legkésőbb 2028-tól kezdi meg működését. Vannak persze olyan projektek is, melyek az eredeti költségvetésüket nem lépték túl: ilyen a 2587 MW-os Coastal Virginia Offshore Wind projekt, melynek építése a tervek szerint 2024 májusában kezdődhet meg, az első áramtermelése 2025 második felében, a teljes befejezése 2026 végére várható.
Friss hír, hogy az Orsted 2024 tavaszán tervezi megkezdeni a nagyjából 4 milliárd dolláros bekerülésű 704 MW-os tengeri "Revolution Wind" projekt kivitelezését, amely a Rhode Island-i és Connecticut-i fogyasztókat látja majd el elektromos árammal.


Forrás: Reuters, Reuters
Kép forrása: ORSTED

 

forrás: Reuters

A rovat új hírei

Hasonló