Érvek az elektromos fűnyíró mellett

Hír

2021/07/27

A zöld környezet rendezése és karbantartása gépesített eszközöket követelhet meg, különösen abban az esetben, ha nagyobb területtel kell megbirkóznunk. Az alábbi rövid összeállításban arra szeretnénk választ keresni, milyen fűnyírót érdemes választani, illetve a főbb típusok milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek.

A környezettudatossági szempontok természetesen a kézi változat esetében érvényesülnek leginkább. Egy ilyen eszközzel környezeti terhelés nélkül dolgozhatunk, és még a mozgással töltött időnket is növelhetjük. Nem kell foglalkoznunk az üzemanyag tárolásával és a tankolással, hiszen a mechanikus szerkezetnek köszönhetően a pengék elvégzik a feladatot. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egy ilyen szerkezetért lényegesen alacsonyabb árat kell fizetnünk, mint egy motoros fűnyíróért.

Természetesen a hátrányos tulajdonságait sem hallgathatjuk el. Relatív kicsi a vágási szélessége, illetve a nehezen hozzáférhető felületekkel meggyűlik a baja. Ha ezt a típust választjuk, szükségünk lesz egy szegélyvágó gépre vagy ezt a munkát is manuális eszközzel kell megoldanunk. A kézi fűnyíró értelemszerűen nem rendelkezik fűgyűjtő kosárral, így a levágott fűszálakat össze kell gyűjtenünk. Megerősödött vagy gyomos növénytakaró esetén a kézi fűnyíró kevésnek bizonyulhat. Arról sem feledkezzünk meg, hogy esetében havonta-kéthavonta a pengék élezésére lehet szükség. 400 négyzetméternél nagyobb területeken ez a megoldás nem ajánlható.

Sok esetben motoros megoldásra van szükség. Elektromos, akkumulátoros, illetve benzinmotoros változatok állnak rendelkezésre. Természetesen ezek is rendelkeznek előnyös és hátrányos tulajdonságokkal.

Az elektromos gépek a mai napik a legnépszerűbb változatnak mondhatók, nem véletlenül. Lényegesen olcsóbban vásárolhatók meg a másik két típusnál, környezettudatos választást jelentenek, ráadásul halk működésre képesek. Az ilyen gépek alkalmasak akár nagyobb terület nyírására is, azonban azt el kell mondani, hogy a motorerejük lényegesen elmarad a benzines fűnyírókétól, így a megerősödött gyeppel nehezebben birkóznak meg, különösen abban az esetben, ha sok gaz található a területen. Legfőbb hátrányuk az áramvezető kábel, ami kissé kényelmetlenné teszi a használatukat.

Az akkumulátoros fűnyírók sok tekintetben hasonlíthatók a kábeles változatokhoz, de esetükben értelemszerűen nem kell az áramvezető kábelt vonszolnunk. Viszont számítanunk kell az akkumulátor merülésére. Az ilyen készülékek drágábbak, és nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy maga az akkumulátor veszélyes hulladéknak minősül.

Bizonyos esetekben csakis a benzinmotoros gép biztosít megfelelő megoldást. Ha egészen nagy területtel van dolgunk, ahol vegyes növénytakaró nehezíti a dolgunkat, kizárólag a nagyobb motorerővel rendelkező benzines fűnyíró képes segíteni a hatékony munkavégzést. Fontos tudni, hogy a kereskedelmi forgalomban két- és négyütemű változatok találhatók; környezetvédelmi szempontból mindenképpen érdemes előnyben részesíteni az utóbbiakat.

Ha kellő figyelmet fordítunk a kiválasztásra, könnyedén megtalálhatjuk azt a típust, ami megfelelő számunkra.


Képek forrása: 1. pexels.com / Skitterphoto; 2. pexels.com / Lisa

A rovat új hírei