Magmából nyertek energiát

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/01/30

Az Izlandi Mélyfúrás Projekt (IDDP) keretében egyre mélyebbre fúrtak, magas hőmérsékletű geotermál forrásokat kerestek. Az egyik kraflai (északkelet-Izland) fúró váratlanul olvadt kőzetanyagba ütközött.

A nagyjából 1000 celsius fok hőmérsékletű magmát 2100 méteres mélységben érték el. Szerencsére a csapat kézben tartotta a helyzetet, így végül lényegében megalkottuk a világ első magmával fokozott geotermális rendszerét - mondta a geológus professzor Wilfred Elders. "Ez a kivételes módon felépített geotermális rendszer világelső abban a tekintetben, hogy közvetlenül a magmából nyer hőenergiát."

A geotermikus energia szinte korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent, kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi. A kútból feltörő forró (általában többszáz Celsius fokos) vizet gáztalanítják, ülepítik és sótartalmát részben eltávolítják, majd a felhasználás helyére szivattyúzzák, a lehűlt vizet pedig valamilyen vízáramba, vízgyűjtőbe vezetik. A geotermális energia kinyerése szinte ugyanezen elven működik, ám ez esetben az energia hordozója mélységi termálvíz.

Természetesen nem ez az első mélységi fúrás a Földön, léteznek ennél jóval nagyobb rekordok, ám azoknál nem ütköztek magmába. Végeztek fúrásokat már Dél-Afrikában 3400-3600 m tartományban, Oklahomában 9500 méteres mélységű kutató fúrás történt. A talán legmélyebbek a Kola-félszigeti fúrások, amelyek 12 000 méteres mélységet értek el.

A geotermális energia szolgáltatja Izland energiaellátásának 65%-át, ezért rövidesen nagy fejlődést érhet el a kraflai fúrásból származó kutatásokon keresztül.

"Ennek a sikeres fúrásnak és további kutatásoknak köszönhetően hamarosan az energiahatékonyság új szintjére léphetünk világszerte a geotermikus megoldások fejlesztésével." mondta Elders.

 

forrás: Inhabitat, hunwind-r.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló