NFM-államtitkár: az idén nyári áramfogyasztási csúcs eddig 6304 megawattóra volt

Hír

írta: ecolounge
2016/07/12

Az idei nyári napi csúcs eddig 6304 megawattóra volt az áramfogyasztásban - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán múlt hét csütörtökön.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az elmúlt 8-10 évben már kiegyenlítődött a nyári és téli csúcsfogyasztás Magyarországon, amely tavaly elérte a napi 6500 megawattórát. Az energiatermelési rendszer teljes kapacitása ugyanakkor 7000 megawattóra felett van. Ez, illetve az importlehetőségek biztosítják a biztonságos energiaellátást. Az import lehetősége Szlovénián kívül Magyarország minden szomszédjával rendelkezésre áll, évente a teljes fogyasztás 27-30 százalékát adja - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a nyári csúcsfogyasztás kielégítésében egyre nagyobb szerepet játszanak a naperőművek, amelyek ilyenkor termelik a legtöbb energiát. A teljes energiafogyasztás kielégítésében a megújuló energiaforrások részesedése már elérte a 10 százalékot, a jövőben tovább emelkedik - mondta Aradszki András.

A klímaváltozás hatásaként a téli és nyári napok átlaghőmérséklete egyaránt növekszik, a nyári időszakokban pedig évről évre egyre több háztartás használ légkondicionáló berendezéseket, ami növeli az ország villamosenergia-igényét. Emiatt a nyári villamosenergia-igény lassan megközelíti, és a közeljövőben majd meg is haladhatja majd a téli napokét. (2013-ban a nyári és a téli energiafogyasztási csúcsok között mindössze 1,8% volt a különbség.) A légkondicionálok árnyoldalairól itt olvashat.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló