325 méteres megfigyelő torony

Hír

írta: Admin
2014/09/16

A klímaváltozás tanulmányozására szolgáló hatalmas megfigyelőtorony építésébe kezdett Brazília az Amazonas-medence szívében, a bolygó egyik legnagyobb összefüggő esőerdejében.

Gigantikus méretű adatgyűjtő
Az "Amazon Tall Tower Observatory" a tervezett 325 méterével körülbelül egy 110 emeletes felhőkarcolónak felel meg, legalábbis ami a magasságát illeti. Persze nem egy magas házat kell elképzelnünk, sokkal inkább egy minden oldalról megerősített oszlopszerű acélépítményt, amelyen kívül és belül megfigyelő eszközök vannak elhelyezve. Ezek az egységek az üvegházhatású gázokkal, aeroszol-részecskékkel és az időjárással kapcsolatos adatokat fogják gyűjteni, amelyek aztán egy távolabbi adatközpontban kerülnek kiértékelésre. A projektben részt vevő brazil és német kutatók reményei szerint az adatok révén sikerül jobban feltérképezni az üvegházhatású gázok forrásait és válaszokat találni a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre. Jürgen Kesselmeier, a projekt német koordinátora szerint a toronyhoz magasságából adódóan a kutatók több száz kilométeres távolságig lesznek képesek nyomon követni a légtömegek változását és mozgását. A tornyot a régió már létező, kisebb megfigyelőtornyainak hálózatába fogják integrálni.
Egyébként a világ más pontjain is dolgoznak ilyen tornyok, pl. Közép-Szibériában, ahol 2006-ban adták át a "Zotino Tall" elnevezésű, 300 méter magas megfigyelő állomást (valószínűsítjük, hogy az a torony a metánszivárgást is figyelemmel kíséri).

A toronyról nem találtunk terveket, de még skicceket sem, igyekszünk pótolni.

Miért oda építik?
Az amazonasi esőerdő a világ egyik legérzékenyebb ökoszisztémája, amely fontos szerepet játszik a klímaváltozásban, mivel a növekvő fák elnyelik az üvegházhatású szén-dioxidot, majd rothadásuk, elégetésük során visszaengedik azt a légkörbe.

"A torony segíteni fog abban, hogy választ adjunk a globális klímaváltozást övező megszámlálhatatlan kérdésre" - mondta Paulo Artaxo, a projekt brazil koordinátora.

 

forrás: MTI, bbc.com

A rovat új hírei

Hasonló