Az emblematikus japán építész-iroda így képzeli el a Föld Könyvtárát

Hír

írta: ecolounge
2023/12/29

A 2022 novemberében elkészült könyvtárat a Hiroshi Nakamura & NAP építész-iroda úgy jellemzi, mint a földművesek könyvtárát, akik napos napokon szántják a földeket, esős napokon pedig könyveket olvasnak.

A japán Kisarazu városában megvalósult épülethez egy mezőgazdasági terület építési törmelékkel borított sík telkét alakítottak át "buja völgyé", így egyúttal helyreállították a közeli, a helyi gazdák által Anyatónak nevezett tó melletti természetes környezetet is.

A cég ekképp értekezik a földbe süllyesztett könyvtár térbeli elhelyezéséről: "úgy gondoltuk, hogy az építészetnek nem a megművelt talajréteget kell elfoglalnia, hanem alázatosan a növények és a talajban élő mikroorganizmusok virágzása alatt kell léteznie." Mivel a gazdák a földet minden élet forrásának és az anyaság szimbólumának tekintik, az építészeknek az volt a céljuk, hogy egy nyugodt, a gazdák számára pihenésre alkalmas helyet hozzanak létre.

Az alaprajzot áttekintve az épület előtere úgy néz ki mint egy vízcsepp, szerves egységet alkotva a könyvtár-épülettel, melynek bejárata az előtér - épület együttesének mértani középpontjánál helyezkedik el. A könyvtár látogatói a bejáraton át egy részleges kört formázó könyvespolccal határolt hallba jutnak, melyben a mezőgazdasági dolgozók gyűjteményéből származó könyvek és a gyerekeknek szóló olvasnivalók sorakoznak. A "könyvespolc-fal" néhány ajtót is tartalmaz, melyeken keresztül további kisebb szobába lehet eljutni. Mivel a belmagasságot a talaj lejtése határozza meg, vannak alacsony belmagasságú kis rejtett szobák, amelyekbe csak a gyerekek léphetnek be. A bejárattal szemben a polcrendszer íve kis folyosóvá változva kapcsolja össze a hallt a könyvtár legnagyobb helyiségével, az olvasóteremmel, melynek polcrendszerét alkotó függőleges pillérei laminált fából készültek.

Fontos szót ejtenünk a 2002-től tevékenykedő japán építész-iroda nemzetközileg elismert alapítójáról, Hiroshi Nakamura-ról (1974-), aki amellett, hogy a Meiji Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának vendégprofesszora, több designer-csapat képviselője is, akik a városfejlesztéstől a bútorokig számos területtel foglalkoznak. Hiroshi Nakamura filozófiája az építészet, a természet és az emberi test közötti szerves kapcsolat megteremtése a "mikroszkopikus tervezés" révén, amely a természeti jelenségekre, az emberi viselkedésre és az érzelmekre támaszkodik. Célja továbbá, hogy olyan építészetet hozzon létre, amely "csak ott található meg", a régió történelmével, kultúrájával, iparával, anyagaival és egyéb egyedi jellemzőivel összhangban dolgozva. Az utóbbi években tervezési filozófiájának lényegét a hagyományos japán építészetben és kertkultúrában találta meg, és aktívan részt vesz ezek rekonstrukciójában. Számos díjat nyert már, köztük a Kamikatsu Zero Waste Center tervezéséért megkapta a Dezeen, Architectural Institute of Japan, valamint a Japan Institute of Architects díjakat.

A cikk edukációs célokat szolgál. További képek a könyvtárról az építész-iroda weboldalán találhatóak.


Forrás: ArchinectHiroshi Nakamura & NAP építész-iroda
Képek forrása: Hiroshi Nakamura & NAP építész-iroda

 

forrás: Archinect, Nakam

A rovat új hírei

Hasonló

Mi kell egy ökoházhoz?

A meg nem épített ház a legzöldebb ház. Ha mégis építkezünk, akkor méret szempontjából a minimalizmusra és a közműmentes ...