Több LEGO doboz Európában és Ázsiában már papír alapú zacskókat fog tartalmazni

Hír

írta: ecolounge
2023/12/28

Már javában folyik a munka az egyszer használatos műanyag zacskók papír alapú csomagolóanyagokkal történő helyettesítésére a LEGO dobozokban. Az új, fenntarthatóbb zacskók előállítását és használatát novemberben kezdték meg a hazai, a cseh, valamint a kínai gyárakban.

Ahogyan arról már egyik LEGO-val kapcsolatos cikkünkben is beszámoltunk, a LEGO Csoport célja, hogy 2025-re minden csomagolás fenntarthatóbb anyagokból készüljön. Ennek a törekvésnek a részeként a vállalat fokozatosan kivonja az egyszer használatos műanyagot a LEGO dobozokból, és a műanyag előrecsomagolt zacskókat új papír alapú zacskókkal váltja fel, amelyek Forest Stewardship Council® (FSC®C117818) tanúsítvánnyal rendelkező erdőkből származó papírból és FSC-ellenőrzött fából készülnek. Jelenleg a LEGO csomagolások 93 százaléka már papírból, kartonból és egyéb papír alapú anyagokból készül, azaz túlnyomó többségük újrahasznosítható. Az újrahasznosíthatónak minősített új papír alapú zacskó bevezetése az Európai Unióban és Ázsiában 2023-ban kezdődött meg, 2024-től bevezetésre kerül az amerikai kontinens piacain is, így az Egyesült Államokban és Kanadában.

Tim Brooks, a LEGO Csoport környezetvédelmi felelősségvállalásért felelős alelnöke elmondta: "A papír alapú zacskókra való áttérés jelentős mérföldkő a LEGO Csoport fenntartható anyagokhoz vezető útján. Nagyon fontos volt számunkra, hogy fokozatosan kivonjuk termékeinkből az egyszer használatos műanyagot, mivel ez az anyag ritkán kerül újrahasznosításra, ellentétben a papír alapú zacskókkal. Három évvel ezelőtt köteleztük el magunkat erre, és számos technikai kihívással kellett szembenéznünk, hogy olyan zacskót találjunk, amely nem veszélyezteti a LEGO-rajongók által tőlünk elvárt magas színvonalat. Igazi csapatmunka volt, hogy eljussunk ehhez az izgalmas pillanathoz, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a papír alapú zacskó bevezetése valódi lendületet vett."

A dobozokban található zacskók fontos részét képezik a LEGO építési folyamatának, mivel azok az építőkockák összecsomagolására szolgálnak, és sorrendet jelző számokkal vannak ellátva, így nem sérülhetnek. Emellett a gyártási folyamatot is ki kell bírnia a papírnak, mely a műanyagnál érzékenyebb az időjárás változásaira, ezért fontos volt olyan csomagolóanyagot találni, amely minden üzemükben gyártható, függetlenül a hőmérséklettől és a páratartalomtól. A papír alapú anyagokra való áttérés munkálatait a több mint 350 főből, tervezőkből és mérnökökből álló csapat 2022-ben kezdte meg, és azóta mintegy 70 különböző papír-formátumot teszteltek. Az új, papír alapú zacskók 95 százalékát papír alkotja, 5 százaléka vékony műanyag bevonat. A zacskók széles körben újrahasznosíthatók azokban az országokban, ahol létezik papír újrahasznosítási infrastruktúra, és ezt külső laboratóriumok is igazolták az EU-ban, az USA-ban és Kanadában.

A LEGO kiskereskedelmi üzletek Pick & Build falain szintén papír alapú csomagolóeszközöket kínálnak majd, mivel a lapos, gyorsan összeszerelhető kartondobozok felváltják a műanyag poharakat. Az új dobozok kevesebb mint feleannyi helyet foglalnak el, mint a régi dobozok, így könnyebben és hatékonyabban tárolhatók és szállíthatók. Hasonlóképpen, a LEGO Minifigurák csomagolását is újrahasznosítható kartondobozokra cserélték. Az új dobozok globális bevezetése augusztusban kezdődött, és segítségével a LEGO Csoport évente körülbelül 30 tonna egyszer használatos műanyagot takarít meg (a 2022-es értékesítési adatok alapján).

A dobozon belüli papír alapú zacskók, a Pick a Brick és a LEGO Minifigures gyűjtőjátékok kartondobozainak elterjedése mind fontos mérföldkövek a LEGO Csoport azon törekvésében, hogy csökkentse környezeti hatását.

Szeptemberben a LEGO Csoport bejelentette, hogy meg kívánja háromszorozni a környezeti fenntarthatóságba való befektetését, és a következő három évben több mint 1,4 milliárd dollárt fordít a fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységekre.


Forrás: LEGO
Képek forrása: LEGO

forrás: LEGO

A rovat új hírei