A Lego elvetette az eldobható PET-palack alapú építőkockák koncepcióját

Hír

írta: ecolounge
2023/10/08

A dán Lego csoport leállította a kőolajmentes, avagy újrahasznosított műanyagból készült építőkockák fejlesztésére irányuló egyik kiemelt projektjét, miután kiderült, hogy az eldobható PET-palackokból (polietilén-tereftalátból) kinyert új anyag gyártási folyamata az eddiginél magasabb szén-dioxid-kibocsátással járna.

"Több száz és száz anyagot teszteltünk. Egyszerűen nem sikerült ilyen anyagot találni" - nyilatkozta a Financial Timesnak Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója. Tim Brooks, a Lego csoport fenntarthatóságért felelős vezetője azt mondta, a PET-műanyagnak extra összetevőkre van szüksége a biztonság és a tartósság érdekében, valamint nagy mennyiségű energiára a feldolgozásához és a szárításához. "Olyan mintha fém helyett fából akarnánk kerékpárt készíteni" – fűzte hozzá.

A vállalat 2015-ben jelentette be, hogy 2030-ra mind az építőkockákhoz, mind a csomagolásokhoz 100 százalékban fenntartható alapanyagokat szeretne használni. A 2020-as nyilatkozata szerint a kőolaj-alapú műanyagot a termékek dobozaiból elhagyja, tíz éven belül pedig áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljes körű használatára. A nehézséget az jelenti, hogy a környezetbarát anyagnak a kőolaj alapú építőkockákéval megegyező paraméterekkel kell rendelkeznie többek közt a tartósságot és a színt illetően is. A vállalat egy évvel később mutatta be az újrahasznosított műanyagból készült kocka prototípusát, amely az akkori tájékoztatása szerint megfelelt ugyan a saját szigorú minőségi és biztonsági előírásoknak, ám már akkor jelezte, hogy az újrahasznosított műanyag-formula próbagyártásáról csak további tesztelések és a fenntarthatóságot elősegítő fejlesztések után fog döntés születni.

Mivel a kutatások rávilágítottak, hogy az új berendezéseket igénylő anyag több szén-dioxidot bocsátana a környezetbe, a vállalat az újrahasznosított műanyag-formula bevezetése helyett a kőolaj-alapú műanyag építőkockák előállításának CO2 kibocsátás-csökkentésére fókuszál majd a jövőben.  Ugyanakkor a tesztelések és a fejlesztések is folytatódnak, hiszen a vállalat célkitűzése szerint 2032-ig fenntartható anyagokból kell hogy készüljenek a játékok. Niels Christiansen, a Lego vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a különféle anyagok százainak tesztelését követően végül megtalálják majd a „varázsmatériát” a fenntarthatósági problémák kiküszöbölésére.


Kép forráss: Pixabay, Szerző: Addyspartacus

forrás: Reuters, Financial Times

A rovat új hírei