A Holcim Awards magyar díjazottja

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/09/08

A 70 országban működő Holcim-csoport alapítványa, a Holcim Foundation által negyedik alkalommal meghirdetett, 2 millió dollár összdíjazású Holcim Awards fenntartható építészeti világversenyen Dankházi András magyar építész díjat nyert a "Next Generation" kategóriában.

A szerdai moszkvai regionális eredményhirdetésen összesen tizenkét munkát ismertek el. A versenyek a világ régióiban zajlanak, majd ezek nyertesei kerülnek be a következő évi végső értékelésbe.

A magyar, az írországi Dublini Egyetemen tanult építész, Dankházi András a verseny "következő generáció" (Next generation) kategóriájában 4. helyezést ért el projektmunkájával. Az elképzelés - melyet részletesen, pontról pontra levezetett - épületek átalakításáról szól, amelyek végül a környező hőerőművekből kibocsájtott hűtővizet újrahasznosíthatnák. A hűtővíz - sótalanítás után - fűtésre és ivóvízként is hasznosítható. Az épület tetejére tervezett úszómedence is része a projektnek, amelyet szintén hűtővízzel fűtenek.

A projekt adatlapja ide kattintva is megtekinthető.

A 2008-as Holcim Awards versenyen a - végül meg nem épült - kormányzati negyed terve nyerte el az európai fődíjat. A tervező csapat vezetője Janesch Péter volt.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei