Azok a varázslatos világítótornyok

Magazin

írta: Nagy Adrienn
2014/03/30

A hosszú utat megjárt tengerészeket navigálták egy olyan korszakban, amikor még nem létezett GPS. Ma az egykoron élt tengeri közösségeknek, tengerészeknek állítanak emlékművet.

Elsősorban a nyílt óceánt elhagyó, veszélyes partszakaszokat, zátonyokat megközelítő hajókat figyelmeztették. A legtöbb toronyban még ködjelző is működött, ezek a kürtök, csengők (némely esetben ágyúk) a kikötő felé haladók figyelmét hívták fel a lehetséges veszélyekre.

Másik funkciójuk a tájékozódás segítése volt. Színük és mintázatuk mellett a fényjelzésük segítette az adott kikötő beazonosítását. Egyes világítótornyok például két villanást bocsátottak ki három másodperces időközönként, miközben más típusok ugyanennyi idő alatt négyet villanntak.

Az egykor nélkülözhetetlen tornyok most ikonikus emlékként állnak, bár némelyikük még ma is útba igazítja az arra járó hajókat. Íme néhány a legszebb aktív világítótornyok közül:

Lindau világítótorony, Németország
A legdélebbi világítótorony Bodeni-tavon épült, a német Lindau városban, 1856-ban. A közel 33 méter magas épület szerkezete egyedülálló, mivel a torony egy hatalmas órának ad otthont, amelynek számlapja még a városból is leolvasható. A toronyban 1936 óta használnak villamos energiát, a 1990-es években automatizálták. A város nevezetességeként nyitva áll a látogatók számára.

Fanad torony, Írország
Miután egy nagy hajó elsüllyedt 1804-ben a Fanad félsziget partjainál, a lakosság kikövetelte, hogy épüljön egy világítótorony. Végül 1818-ban elkészült, ám a 27 méter magas építmény még abban az évben leégett egy fáklyának köszönhetően. Abban az időben, még a villamosítás előtt, fáklyákkal világítottak a tornyokban. 1909-ben épült fel az újabb, villamos energia üzemelésű torony, amelyet végül 1975-ben modernizáltak.

Portlandi vezérfény, Maine
A Portland Harbor kapujában található 24 méteres torony az 1860-as években készült, majd 1881 és 1893 között többször átépítették, mivel a tengerészek arra panaszkodtak, hogy a szerkezet nem elég magas. 1891-ben nyerte el végleges kupola alakú formáját. Jelenleg tengerészeti múzeumként funkcionál.

Yaquina, Oregon
A Portlandi vezérfény megépítése után nem sokkal Oregon lakosai is felismerték, hogy Newportnál ugyancsak szükség van egy világítótoronyra. Az 1871-ben üzembehelyezett torony csupán néhány évtizedig működött, később ugyanis múzeummá alakították át. 1996-ban - azt követően, hogy több mint száz éve már kikapcsolták - újból megvilágíthatta a partot. A torony napjainkban is fogadja vendégeit, a hiedelmek szerint kísértetjárta hely.

Szent Ágoston torony, Florida
Az Anastasia-szigeten 1874-ben épült meg. A toronyba 1907-ben vizet, 1936-ban pedig áramot is bevezettek, 1955-ben automatizálták. Miután a torony kezeléséhez emberi kezekre többé már nem volt szükség, a gondnok házát bérbe adták, néhány évtizeddel később pedig, 1994-ben a teljes tornyot múzeummá alakították át.


Képek forrása:

Főkép: PublicDomainPictures, Nona Lohr
Lindau világítótorony, Németország: wikipedia, Julian Herzog
Fanad torony, Írország: wikipedia, Michal Osmenda
Portlandi vezérfény, Maine: wikipedia, Rapidfire
Yaquina, Oregon: wikipedia, Wusel007
Szent Ágoston torony, Florida: PublicDomainPictures, Paul Brennan


forrás: mentalfloss.com, adventure.howstuffworks.com, loc.gov

A rovat új hírei