Marbushka játékmanufaktúra

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/12/14

Kislányuk inspirálta a Marbushka Játékmanufaktúrát megálmodó házaspárt művészien illusztrált meseviláguk létrehozásában. A környezetbarát anyagok felhasználásával, kézzel készített egyedi gyerektárgyak már külföldön is keresettek.

Uniformalizált helyett egyedi játékok
Ha minőségi, igényesen megmunkált és tartós ajándékkal szeretnénk meglepni csemeténket érdemes bekukkantani a Marbushka oldalára, belemerülni „papushka, mamushka és babushka” csodás világába, és végigböngészni egyre bővülő kínálatukat. Bohony Beatrix és Zöld László önerőből hozta létre a világszínvonalú játékmárkát 2010-ben, miután addigi tervezőgrafikai munkájuktól elbúcsúzva megalapították manufaktúrájukat. Beatrix eleinte gyermekének, Bojánának festette meg a családdá válás folyamatát, kislánya növekedésével pedig a képeket kezdték felváltani a saját készítésű játékok. Az első ilyen társasjáték a most is kapható Madárfogó kezdetleges változata volt, amely Bojka óvodás szerelmének élményét örökíti meg. Nemcsak a kislány, de az ismerősök is kitörő lelkesedéssel fogadták – ez adta meg a házaspár számára a végső lökést a professzionális szinten való játéktervezéshez és -készítéshez. Szülőként ugyanis nem tudtak azonosulni az uniformizált slágerjátékok alacsony minőségével, hiszen a gyermekeket körülvevő tárgyi kultúra legalább olyan meghatározó, mint az értelmi fejlődésüket segítő nevelés – vallják.

Mindent maguk csinálnak, mégis gyorsan nemzetközi hírűek lettek
Az indulás óta családi munkamegosztásban működnek: Beatrix találja ki a játékokhoz tartozó mesés történetet, készíti el az illusztrációkat, tervezi meg a dobozt és a játék minden kellékét. László felel a gyártásért, és ő felügyeli a kivitelezést, Bojána pedig erőt és inspirációt ad. A nyomdai és famunkákat leszámítva a szülők ketten viszik a vállukon a cég ügyeit: maguk irányítják a webshopot, vezetik a blogot, ketten végzik a forgalmazást, a marketingmunkát, a készletnyilvántartást és mindent egyebet is, ami a fenntartással együtt jár.

Kiemelkedő szempont számukra a játékok szépsége mellett a környezettudatosság: munkáik – a nyomtatást kivéve – kézzel készülnek, s hozzájuk kizárólag természetes alapanyagokat választanak: papírt, fát, vásznat. A fa elemek díszítéséhez és védelméhez vízbázisú festéket használnak, amely a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel. A fair trade szellemében játékaik mindegyike Magyarországon készül. Gyártóik, beszállítóik, partnereink és forgalmazóik mind kisvállalkozások, sok esetben családi vállalkozások – akárcsak maga a manufaktúra.

A Marbushka tizenöt játékkal indult világhódító útjára két és fél évvel ezelőtt, mára ez a duplájára nőtt, a kitartó munkának köszönhetően pedig néhány hónap alatt rengeteg külföldi megrendelőre tettek szert. Lassan, hálószerűen terjeszkedtek a világban: ma már Európa számos országában, de Ausztráliában is lehet kapni termékeiket. Főként táblajátékok alkotják a kínálatukat, de készítenek puzzle-t, memóriajátékokat, fajátékokat, valamint kitűzőket, bögréket és színezőfüzeteket is. Két-négy személyes, viszonylag rövid játékidejű társasaik a szülőket is mókára csábítják, így az egész család emlékezetes pillanatokat tölthet együtt.

 

forrás: marbushka.com

A rovat új hírei

Hasonló