5 tipp zöld iskolakezdéshez

Magazin

írta: ecolounge
2012/09/02

Igen, megint küszöbön a szeptember... a hipermarketek pedig tárt karokkal és - tisztelet a kivételnek - nem igazán ökotudatos tanévkezdési ajánlatokkal várják az érdeklődőket. Ezért következzék most néhány ötlet kezdő és haladó ökomamák számára, hogy kreatívan (no meg persze zölden) le legyen tudva a sulikezdés.

1. Uzsidoboz dilemma. Mielőtt az iskolaszerekre térnénk, egy mindennapi fogyóeszköz, a szendvics csomagolása kapcsán teszünk egy javaslatunk: Nagyon sok műanyagot spórolunk meg, ha nem minden nap új nejlonzacskóba rakjuk az uzsit, hanem visszagyűjtjük, hogy többször használjuk fel azokat. Ennél azonban sokkalta jobb megoldás (és talán a gyerkőcöknek is izgalmasabb), ha egy kedves szendvicstartó dobozt vásárolunk, ami aztán évekig használható.

2. Körzők, vonalzók, egyéb fogyóeszközök. Az iskolaszerek legnagyobb része nem romlik el egy év alatt, mégis sok esetben újat kell vásárolnunk, pl. mert eltört, elkallódott, kölcsönkérték... Beszéljük meg a lurkókkal, hogy hogyan tudnak vigyázni iskolaszereikre és hogy melyik eszköznek hol a helye. - A vonalzókat például ne a könyvek közé rakják, hiszen ott eltörhet, és persze a körzőnek is a saját tokjában a helye.

3. Álljunk ellen a kísértésnek! A filléres kínai füzetek megvásárlásával a többezer kilométeres kamionutakat, a kizsákmányolt munkaerőt és környezetvédelmi előírások szőnyeg alá söprését támogatjuk. Két módon tehetünk ez ellen: egyrészt ha hazai terméket vásárlunk, amellyel a támogatjuk a magyar vállalkozókat is (pl. Fűzfői papírból készült füzeteket), másrészt ha újrapapír füzeteket veszünk. Ami a tuti befutó, az a kettő "mixe", avagy hazai és egyben "rerapapír" is.

4. Felejtsük el a csomagolópapírt! Ha már minden megvan az egyedi füzetborítás elkészítéséhez, használjuk a fantáziánkat, és találjuk ki, hogy milyen csomagolás csalna mosolyt a gyerkőcök arcára. - Esetleg kedvenc focicsapat plakátja? - Az autós naptár képei? - Vagy a gyerekszoba megmaradt tapétája? - Esetleg a királylányos ruha maradék anyagából varrt egyszerű füzetborítók?

5. Iskolaszer és tankönyv csere-bere börzék. - A gyerekek kinőtték a hátizsákot? - A régi tolltartót már nem szeretik? - Véletlenül több lett vásárolva valamiből? - Ezekre mind megoldást adhatnak ezek a találkozók, csupán keresni kell a neten, ahogyan a vicces mondás tartja: "a Google a barátunk", csak írjuk be: "tankönyv csere".

 

(Cikk aktualizálása: 2015.08.30.)

forrás: humusz.hu, zoldbolt.hu

A rovat új hírei

Hasonló