5 példaértékű zöld egyetem

Magazin

2015/03/22

Az Egyesült Államokban igazán nagy a választék zöld egyetemekből, mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetszőt.

Van miből válogatniuk az amerikai diákoknak, ha zöld egyetemre vágynak. A Princeton Egyetem katalógusa 332 környezettudatos felsőoktatási intézményt sorol fel, melyek különféle eszközökkel állnak a környezetvédelem szolgálatába: LEED-minősítésű épülettel, megújuló energiaforrással, saját biokertészettel. Lássunk tehát egy kis ízelítőt abból, milyen is a fenntartható campus Amerikában.

Columbia Egyetem
A New York szívében, a Central Parktól néhány lépésre található intézményben 24 féle, környezetvédelemmel kapcsolatos diplomát lehet szerezni. 25 000 dolláros ösztöndíjkeret áll rendelkezésre, mellyel a diákoknak az egyetemi életet érintő, környezettudatos projektjeit díjazzák.

A kémialaboratóriumban újrahasznosítják a vegyszereket, emellett az egyetem minden évben különböző eseményeket rendez a kreatív újrahasznosítás jegyében. Külön csoportok dolgoznak azon, hogy megtalálják a módját az egyetemen belüli papírfogyasztás csökkentésének. 10 épületük kapott LEED minősítést, és a diplomaosztón a diákok újrahasznosított pillepalackból készült talárba öltöznek.

Kép forrása / Szerző: Daderot

Cornell Egyetem
A Cornell Egyetem 2035-re szeretne szénsemlegessé válni, és jó úton is halad efelé, mert 2008 óta 30% százalékkal csökkentették a károsanyag-kibocsátásukat. A menzaételek negyede helybeli és fenntartható alapanyagból készül, a hulladék 64%-át újrahasznosítják vagy komposztálják. A tanulók több, mint 400 kurzus és 28 fenntarthatósággal kapcsolatos szaktárgy közül választhatnak. A szakok 20%-án folyik a környezettudatossággal kapcsolatos kutatás.

Dickinson Főiskola
A pennsylvaniai intézmény körülbelül 20 hektáros, saját farmmal rendelkezik, melyen a diákok maguk termelhetik a minősített biozöldséget. A termények aztán a menzára kerülnek, illetve helyi zöldségesekhez, valamint közösségi ételadomány lesz belőlük. Ugyanakkor naponta 300 kg ételhulladék kerül vissza a farmra komposztálásra, ami felére csökkenti a menzáról a szemétbe jutó hulladék mennyiségét.

A 2013-14-es tanévben a tanulók mintegy 60%-a vett fel valamilyen fenntarthatósággal kapcsolatos kurzust.

Green Mountain Főiskola
A vermonti főiskola az amerikai felsőoktatási intézmények közül elsőként büszkélkedhet azzal, hogy minimálisra csökentette üvegházhatású gázkibocsátását, mely nagyrészt az épületek energiahatékony működtetésének köszönhető. A fűtés 80%-át helyben keletkezett biomasszából termelik, és 2020-ra szeretnék megújuló forrásból fedezni az összes energiaszükségletüket. Vezető szerepet töltenek be fenntartható mezőgazdaság oktatásában is, 8,5 hektáros farmjukon termelik meg menzai alapanyagokat. A tanulók fele valamilyen környezetvédelemhez kapcsolódó szakmában helyezkedik el.

Massachusettsi Egyetem
A Massachusettsi Egyetem Amherstben található campusán különös hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóság oktatására, 25 szaktárgy és 300 környezetvédelmi kurzus közül válaszhatnak a diákok. 2012-ben permakultúrás kertjükkel megnyerték a felsőoktatási intézményeknek hirdetett, országos innovációversenyt (White House College Champions of Change). A campus saját erőművel is rendelkezik, mely az egyetem fűtését teljes egészében, az áramot 73%-ban biztosítja.

Kép forrása / Szerző: Ad Meskens

Magyarország
Több magyar egyetemen is folyik kutatás a fenntarthatósággal és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatban. Úgy tűnik, idén az itteni eseményeknek is az amerikaiak adhatnak egy kis lökést. Februárban ugyanis a Közép-európai Egyetem kapott 30.000 dolláros (8,2 millió forintos) támogatást az Amerikai Nagykövetségtől, hogy létrehozza a Fenntartható Egyetemek Hálózatát (Sustainable University Network - SUN) az országban.

Hat magyar városból tíz felsőoktatási intézmény környezetvédelmi csoportja fog együttműködni annak érdekében, hogy elősegítsék az információk megosztását, fejlesszék a vezetői készségeket, és tréningeket szervezzenek általános környezetvédelmi témákban hallgatói csoportok és vezetők számára.


Kiemelt kép forrása / Szerző: sach1tb

 

A rovat új hírei

Hasonló

Megépült az "öko" iskola

Megépült a PSES egyetem zöld épülete, amely a várakozásoknak megfelelően elnyerte a LEED platinum minősítést.

5 tipp zöld iskolakezdéshez

Kezdő és haladó ökomamák számára, néhány ötlet, hogy kreatívan és persze zölden le legyen tudva az összes sulis felszerelés.