A hoffice mozgalom avagy lakásból közösségi munkahely

Magazin

2016/02/23

Közös munka céljából is megoszthatjuk az otthonunkat másokkal: Otthondolgozás irodai hangulatban.

A szabadúszók jól ismerik az otthondolgozás előnyeit és hátrányait. A hoffice mozgalom többek között azért jött létre, hogy ez utóbbiakat kiküszöbölje, és növelje a munka hatékonyságát anélkül, hogy az embernek plusz költségekbe kellene verni magát az irodabérléssel. Neve a home office azaz otthoni iroda szókapcsolatból származik, és körülbelül egy évvel ezelőtt indult Svédországból két szabadúszó, Christofer Gradin Franzen és Johline Zandra kezdeményezésére. Azóta világszerte terjed, nemcsak Európában, hanem Amerikában, Ausztráliában, Indiában és Japánban is vannak már olyan csoportok, akik egymás lakásában dolgoznak.

Motiváció és időbeoosztás
A Hoffice kezdeményezés ugyanakkor nemcsak abban segít, hogy az embernek ne kelljen egyedül dolgoznia, de az időbeosztásra és a hatékonyság növelésére is hasznos tippeket kaphatunk. Azt javasolják, hogy a nap elején a résztvevők közösen beszéljék meg az aznapi célokat, majd 45 perces blokkokban dolgozzanak. A blokkok végén 10-15 perces szünet következik, melyet lazítással lehet tölteni, és sor kerülhet az addigi eremények megbeszélésére és új célok kitűzésére, amiből mindenki motivációt meríthet, a nap közepén pedig helye van a közös ebédnek.

Kellemes munkakörnyezet
Ez a folyamat támogató munkakörnyezetet teremthet, melyet a honlap így ecsetel: hoffice rendszerben dolgozva megadjuk magunknak és másoknak azt az ajándékot, hogy társas munkakörnyezetben töltsük a napunkat, ahol különösen produktívak lehetünk, és még a szociális szükségleteinket sem kell megtagadnunk. Támogatjuk egymást abban, hogy a legfontosabb feladatokra fókuszáljunk és módszeresen, koncentráltan dolgozzunk rajtuk. Megadjuk magunknak és másoknak a lehetőséget, hogy folymatosan tanuljunk és kitapasztaljuk, mely munkamódszerek válnak be nekünk legjobban. Segítünk magunknak és egymásnak abban, hogy a munkanap során nyugodtak, örömteliek, inspiráltak és kreatívak lehessünk.

Franzen egyébként több helyről merítette az ötleteket, melyekből végül összeállt a hoffice jelenlegi koncepciója. Korábban Sri Lankán dolgozott a Sarvodaya mozgalommal, ahol az ajándékozó gazdaság működését tapasztalhatta meg. A 45 perces blokkok gondolata abból a kutatásból származik, mely szerint az ember többnyire körülbelül 40 percig tud igazán hatékonyan koncentrálni. A hoffice tehát nemcsak a tér megosztását jelenti, hanem az ötletekét is, emellett a kapcsolatépítés terén is profitálhatunk belőle.

 

forrás: treehugger.com

A rovat új hírei

Hasonló

Elveszik a munkánkat a robotok?

Ha sikerül radikálisan átszervezni a munkaerőpiacot, akár még hasznunkra is válhat a változás. Ám még így is vannak ...

A közösségi megosztásról

A közösségi megosztás keretében az emberek egymást között megosztják a javaikat, ezt segítik a különböző online elérhető ...