A kozmetikai állatkísérletek globális beszüntetését követelik

Hír

írta: ecolounge
2018/03/11

A héten több mint százan, köztük politikusok, vállalati döntéshozók, tudósok és hírességek - mint Ricky Gervais, Pixie Geldof és Dr Jane Goodall - csatlakoztak a Cruelty Free International felhívásához a kozmetikai állatkísérletek világszintű beszüntetéséért.

Noha az állatkísérlet-mentes tesztelési módszerek régóta biztosítottak, és ismertek is a kozmetikai gyártók részéről, egyes vállalatok továbbra is élő állatokat használnak termékfejlesztéseik során. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a világ országainak csaknem 80%-ában a mai napig nem is léteznek szépségipari állatkísérleteket tiltó törvények. A Cruelty Free International becslése szerint globálisan, évente több, mint félmillió állatot – nyulakat, egereket, tengerimalacokat és hörcsögöket – használnak kozmetikai tesztelésekben.

A héten befolyásos személyiségek - politikusok, vállalatok vezetői, tudósok, hírességek - csatlakoztak a Cruelty Free International felhívásához és írták alá azt az EU vezetőihez és tagállamok miniszterelnökeihez címzett levelet, melyben felszólítják az Európai Uniót, hogy segítsen véget vetni a kozmetikai állatkísérleteknek, melyek következtében kegyetlen és szükségtelen szenvedésnek vannak kitéve az állatok. 
A petíciót annak az 5 éve tartó tilalomnak az évfordulóján hirdették meg, melynek során az Európai Unió egy bátor és progresszív döntéssel száműzte az állatkísérletekkel bizonyítottan kapcsolatba hozható kozmetikumok Európai forgalmazását. A döntés előzménye a kozmetikai termékek állatokon történő tesztelésének 2003-as betiltása, illetve a termékek alkotóelemeinek állatokon való tesztelésének 2009-es beszüntetése. Egyébként nem ez a szervezet első ilyen felhívása: 2017-ben a The Body Shop-al indítottak közös kampányt, szintén a szépségipari termékek és azok hatóanyagai állatokon történő tesztelésének nemzetközi betiltásáért.

Az elmúlt napokban is számos aláíró mondta el véleményét az ügy fontosságáról, néhányuktól idéz sajtóközleményében Partnerünk, a Jane Goodall Intézet:

Michelle Thew - vezető, Erőszakmentességért Világszervezet: “Öt évvel a teljes EUs kísérletezési és reklámozási tilalom bevezetése után itt az ideje, hogy tovább lépjünk. Az EU által vállalt vezetési szerep dícséretet érdemel. Most itt az ideje, hogy együttes erővel azon dolgozzunk, hogy nemzetközi szinten is véget vessünk a szépségipari állatkísérleteknek és felszámoljuk az állatok szükségtelen és kegyetlen szenvedését. Felszólítjuk az Európai Úniót, hogy vesse be a befolyását és szorgalmazza ennek a megvalósulását"

Pixie Geldof - modell, énekes, állatvédő: “Európai fiatalok egész generációja nő fel úgy, hogy az állatkísérletek nélkül kifejlesztett kozmetikai termékek jelentik a normát, és nem csak szűk körben érhetők el. Most eljött az idő, hogy az egész világra kiterjedő tilalom megvalósulhasson, hogy sehol ne szenvedjenek az állatok szükségtelen szépségipari kísérletek miatt. Pártfogóként támogatom a Cruelty Free International és a The Body Shop nagyszerű munkáját. Folytatnunk kell ezt a lendületet. Az ipar vállaljon iránymutatást, a fogyasztók követeljék meg a változást, a törvényhozók pedig vigyék véghez azt.”

Jessie Macneil-Brown - globális kampányvezető, The Body Shop: “A The Body Shop büszke arra, amivel hozzájárult az állatkísérletekre vonatkozó törvények módosításához és a Cruelty Free International-lel együtt, a kozmetikai termékek és hatóanyagok tesztelésére végzett állatkísérletek globális betiltásáért végzett munkájára. A kozmetikai állatkísérletek teljesen szükségtelenek, kegyetlenek, drágák és megbízhatatlanok. Ami sok, az sok – sürgetjük az EU-t, hogy lépjen fel és segítsen elérni a globális betiltást, hogy véget vessünk ennek egyszer s mindenkorra.”

Cathryn Higgs - élelmiszer-politikai vezető, Co-op: “A Co-op több, mint 25 éve jár élen az olyan termékek előállítása és forgalmazása melletti elköteleződésben, amelyeket nem teszteltek állatokon, mivel tudjuk, hogy ez egy olyan ügy, amely tagjaink és ügyfeleink szívéhez közel áll. Évek óta működünk együtt a Cruelty Free International-lel és támogatjuk abbéli törekvésüket, hogy az EUs tilalmat globális szintre terjesszék ki. Büszkék vagyunk, hogy az elsők között írtuk alá ezt a levelet.”

Az Európai Parlament várhatóan néhány héten belül szavaz arról, hogy az Unió tesz-e lépéseket a kozmetikai állatkísérletek globális betiltásának elősegítéséért.


Cikk forrása: Jane Goodall Intézet sajtóközleménye
Kép forrása: pixabay

forrás: Jane Goodall

A rovat új hírei