Az olívaolaj megváltoztatta a világot | 1. rész

Magazin

2015/06/17

Ha az étkeket történelmi jelentőségük alapján rangsorba kellene állítani, akkor az olívabogyó és az olívaolaj biztosan előkelő helyen végezne. A Homérosz által folyékony aranynak nevezett olívaolajat évezredeken keresztül nagy becsben tartották a különböző kultúrák, sőt, egyes népek egyenesen úgy vélték, hogy az az istenek ajándéka.

Az olívaolaj története
Bár sokan azt gondoljuk, hogy az olívaolaj a Földközi-tenger vidékéről származik, a Nemzeti Olívaolaj-tanács állítása szerint valódi származási helye Ázsia. A legkorábbi fosszilis maradványok az i.e. 12 évezredig nyúlnak vissza, illetve, ha hihetünk a forrásoknak, az olajfát időszámításunk előtt 2500 évvel kezdték el tudatosan telepíteni, és ezen út során jutott el Ciprusra, Egyiptomba, Görögországba és Olaszországba is.

Az emberek a hosszú évszázadok alatt megtanulták, hogy, bár rengeteg fajta olajfa van, többségének bogyója túl keserű és kemény. Így eleink más felhasználási lehetőség után néztek: nyomással, majd kivonással állítottak elő belőle olajat. A konyhai horizonton túl, lámpaolaj, gyógyászati segédanyag is volt, a bőrápolásnál, szappankészítésnél is hasznát vették; nemesek, harcosok testének felkenéséhez használták, valamint vallási rituáléknál is előfordult.

A következő recept az ismert ókori római szónok, államférfi, Cato (i.e. 234-149) nevéhez fűződik: "Távolítsuk el az olívabogyó magját, akkor is, ha zöld, ha fekete bogyót (vagy vegyesen mindkettőből) használunk. Zúzzuk össze, majd adjuk hozzá az olajat, ecetet, koriandert, köményt, édesköményt, mentát. Locsoljuk meg olívaolajjal és tálaljuk!"

Vallás, mitológia
Az olívaolaj rengeteg civilizáció vallási, rituális életében játszott fontos szerepet, mint például az ókori Egyiptomban, Görögországban, Rómában. Később az olaj – a kenyérrel, borral, vízzel egyetemben– a kereszténység egyik jelképévé vált, ahogy maga az olajfa, a békét, illetve az Istennel való megbékélést szimbolizálja. Gondoljunk csak Noé bárkájának történetére, mikor az útjára engedett galamb olajággal a csőrében tért vissza, jelezvén, hogy szárazföldet talált. A korai kereszténység időszakában a sírokat szokás volt olajággal dekorálni a halál utáni örök élet jelképeként.

Egészségügyi hatások
Az olívaolaj kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak (MUFA), amelyek jótékony hatással bírnak a vér koleszterinszintjére, a vérnyomás szabályozásban; összességében csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját. Ez az egészségügyi hatás az extra szűz olívaolajhoz köthető, amelyet a cél érdekében az olajat nem szabad hevíteni; javasoltan salátákhoz, pirítóshoz, nyersen kell fogyasztani. Az egyes termékek közt óriási különbségek vannak, ezek minőségi osztályba sorolása a Nemzetközi Olívaolaj- tanács feladatai közé tartozik. Vásárláskor mindig érdemes a termék címkéjét figyelni és kizárólag extra szűz olívaolajat vásárolni, nem pedig az úgynevezett „sansa”, vagy olívapogácsa- olajat, mely a mechanikai sajtoláson túl az olívabogyó-pasztából oldószerrel kivont maradék olajat is tartalmazza.

Termelés, fogyasztás, szimbolika
Az termesztésben élen járó régiók: Spanyolország, Olaszország, Törökország és Görögország. Ahogy a szívbarát mediterrán diéta egyre terjed, az olívaolaj-fogyasztás is egyre népszerűbb. Szétnézve a világban, láthatjuk, hogy az olajbogyó, az olajág és az olívaolaj a mai napig megőrizték sajátos, szimbolikus jelentőségüket. Az olajág hosszú időn keresztül a szüzesség, az esküvőkön a tisztaság, a béke, a győzelem szimbóluma volt, amely ma is visszaköszön. Az Egyesült Nemzetek zászlója is két stilizált olajfaág közti világtérképet mutat, a béke jelképeként. Az olívaolajat pedig a mai napig használják vallási rituálék során.

Az olívaolajról szóló cikksorozatunk második részében az olívaolaj elkészítésével és felhasznásával foglalkozunk.

forrás: mnn.com, wikipedia.org
Ön szokott fogyasztani olívabogyós vagy olívaolajas ételeket?

A rovat új hírei

Hasonló

Kezünk bőrének ápolása

Kézfejünket nem bújtathatjuk a smink jótékony álarca mögé, ezért is fontosabb a célzott, rendszeres ápolás, melynek ...