Budapest levegőminősége: VESZÉLYES!

Hír

írta: ecolounge
2015/11/08

Országos szinten is egyre rosszabb a helyzet. A mérőállomások adatai szerint számos városban a levegő minősége jóval az egészségügyi határérték feletti. A domináns légszennyező anyag a szálló por.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet legfrissebb jelentése szerint Budapest levegőminősége jelenleg “VESZÉLYES” besorolású, és ahogyan az idokep.hu térképén láthatjuk, több városban is hasonló a helyzet.
A jelenleg domináns légszennyező anyag a szálló por (Particulate Matter, azaz PM), azon belül is a PM10.

Mi a szálló por?
A levegőben szuszpendált szilárd és /vagy folyékony részecskék elegye, amely két nagy csoportra bontható a szemcseméret alapján: a 10 mikrométer átmérőjű szemcséket durva részecskéknek (PM10) nevezik, ezek a szemcsék lejutnak az alsó légutakba. A 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű, „finom” porszemcsék (PM2,5) alkotják a belélegezhető frakciót, ezek lejutnak a tüdő léghólyagocskákba. A PM2,5 porfrakció másodlagosan keletkezett aeroszolokból, égési termékekből, és kondenzálódott szerves vagy fém részecskékből áll, és a szálló por mutagén hatásáért, valamint savasságáért felelős. Az egészségkárosító hatásokkal kapcsolatos emisszió források a kipufogó gáz és a széntüzelés. A szél fújta inert por - nagyobb szemcsemérete miatt - kevésbé károsítja az egészséget.

A szálló por egészségi hatása
A szálló por koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma. A levegőhigiénés index legmagasabb, „veszélyes” kategóriájában az összes halálok miatti halálozás is növekedhet.
A kültéri levegő szálló por tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében. Irodalmi adatok támasztják alá, hogy a közlekedés eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szálló por szennyeződést is) a forgal- mas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki a káros hatásokat. A szálló por még a legalacsonyabb koncentrációban is káros.

Mit tehet ebben a helyzetben?
1. Maradjon otthon!
2. Lehetőleg ne szellőztessen.
3. Ha mégis el kell hagynia otthonát, rövid útra vállalkozzon és kerülje a forgalmas utakat, csomópontokat.

Budapest évek óta rosszul szerepel!
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség "Air quality in Europe - 2014 report" jelentése lesújtó adatokkal szolgál. - Ide kattintva megtekintheti összefoglalónkat.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat legfrissebb adatai itt találhatóak.


forrás: idokep.hu, oki.antsz.hu

A rovat új hírei

Hasonló