Szennyezett levegőt szívunk

Hír

írta: ecolounge
2014/11/22

Az EEA (European Environment Agency), azaz Európai Környezetvédelmi Ügynökség "Air quality in Europe - 2014 report" kiadványa közel 400 város adatainak elemzésével készült. A jelentés igen sötét képet fest az európai városok légszennyezettségének alakulásáról, az azzal összefüggő halálozási mutatókról. Budapestnek is utánanéztünk. Lesújtó adatok következnek.

A 82 oldalas jelentést nehéz lenne egyetlen cikkben összefoglalni, ezért felsorolásszerűen, íme a tények.

- Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív.

- A legveszélyesebb szennyezők a szállópornak is nevezett finomszemcsés anyagok, vagyis mikroszkopikus por- és koromszemcsék (particulate matter, PM), amelyek nagyrészt a fosszilis üzemanyagok elégetéséből származnak. A 10 mikronnál, vagyis a méter egy milliomod részénél kisebb szemcsék (PM10) megtelepedhetnek a légutakban és légzési problémákhoz vezethetnek. A még kisebb PM2,5 szemcsék veszélyesebbek, mert a tüdőbe és a véráramba is behatolnak. Az uniós városok polgárainak 10-14 százaléka van kitéve a PM2,5 EU-normánál magasabb koncentrációjának.

PM10 jelenléte EU 28 országában (2012-ben). Magyarország - lásd lila jelölés.

 

Városi PM2,5 koncentráció alakulása az EU 27 országában (elmúlt 3 év átlaga alapján). Magyarország - lásd lila jelölés.

 

Ózon jelenléte EU 28 országában (2012-ben). Magyarország - lásd lila jelölés.

 

- A légszennyezés az első az idő előtti halálozások környezeti okai között, a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja, 40 európai országot vizsgálva összesen 458.000 haláleset róható fel a légszennyezésnek. Az EEA ez évi jelentéseit is figyelembe véve úgy véljük, hogy Magyarországon a jelenleg évi 4-5 ezerre tehető légszennyezés okozta halálozási szám emelkedni fog az elkövetkezendő években.

A 28 EU-s országot tartalmazó listán Magyarország vezet a PM 2,5 szemcsékhez kötődő halálozások számával. Magyarország - lásd lila jelölés.


- A szívbetegségek és az agyvérzés a légszennyezés okozta leggyakoribb halálokok (80%), ezeket követik a tüdőbetegségek és a rák. Magyarország évek óta világelső a tüdőrák-halálozásban. Évente tízezer új beteget diagnosztizálnak és nyolcezren halnak meg a kórban. A tüdőrák Magyarországon a férfiak esetében vezető daganatos halálok, a nőknél az emlő- és a vastagbéldaganatok után a harmadik helyen áll.

Globális halálozási mutatók
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es Genfben bemutatott jelentése szerint 2012-ben világszerte hétmillióan haltak meg a szennyezett levegő miatt. A szám 5 év alatt duplázódott meg. Összehasonlításképpen, a dohányzás következtében évente világszerte hatmillióan halnak meg.

A legfrissebb adatok alapján Irán, India, Indonézia és Kína a világ legszennyezettebb levegőjű országai közé sorolhatók. Tavaly Pekingben a PM2,5 koncentrációja a WHO által elfogadhatónak tartott szintnek a negyvenszeresét is elérte, a térségben visszatérő szmogról többször is cikkeztünk az elmúlt másfél évben, legutóbb néhány nappal ezelőtt.

A levegőszennyezés a legtöbb áldozatot (évi 5,1 millió) Ázsiában, főként Kínában szedi. Afrikában a WHO évi 680 ezer, Európában 580 ezer, a Közel-Keleten 400 ezer, Észak- és Dél-Amerikában pedig 230 ezer halálos áldozatot számolt.

A teljes jelentés letölthető ide kattintva.

 

forrás: MTI, EEA

A rovat új hírei

Hasonló