Hátborzongató szabadalom az IBM-től

Hír

2016/01/31

Hamarosan az emberi elmében is böngészhetünk? - Az IBM az emberi memóriát segítendő, öntanuló eszköz fejlesztésébe kezdett. Kérdés persze, hogy ilyen eszközök tömeges megjelenése hosszú távon mit fog eredményezni.

A számítástechnika területén tevékenykedő feltalálók egyre többször gondolkodnak olyan eszközökben, melyek az ember képességeit gépekkel igyekeznek kisegíteni. Ennek vitathatatlan előnyei éppúgy vannak, mint aggasztó hátrányai.

Milyen lenne például, ha egy speciális eszköz oldaná meg hétköznapi problémáinkat? - Megmondaná, hol hagytuk az eltűnt kulcscsomót, mi szerepelt az otthonfelejtett bevásárlólistán vagy melyik az a szó, amelyik épp nem jut eszünkbe.

Nyomon követné minden tevékenységünket
Az IBM mérnökei szerint ez hamarosan megvalósulhat. - Az ötlet pedig igen egyszerű: A memóriával és processzorral rendelkező eszköz egy ideig nyomon követi az ember tevékenységeit illetve beszélgetéseit, napirendjét, majd az adott helyzetben, amikor szükség van rá, megpróbálja megjósolni, hogy mi következik – mondta James Kozloski, az IBM egyik feltalálója, akinek szakterülete a számítástechnikai és alkalmazott idegtudomány.

Tanulni is tud
A gép persze csak azokat a dolgokat tudja követni és tárolni, amit használója megenged neki, illetve betáplál (ennek eszköze lehet kép, hang, írás, de még a testi funkciók is), ugyanis a tanulásra is képes, vagyis ha valahol úgy érzékeli, hogy hiányzik egy információ, akkor a lehetséges kérdések közül kiválasztja és felteszi azt, amire várhatóan a leghasználhatóbb válasz érkezik. Ha ez megtörtént, attól kezdve az új információ is a rendszer részét képezi - végülis mesterséges intelligenciáról beszélünk.

Az eszköz az internethez is csatlakozik, emellett különböző, multimédiás eszközök is tartoznak hozzá, melyekkel videót, hangot lehet felvenni, de akár testi jellemzőket is leolvashatnak: a testhőmérsékletet, pulzusszámot, vérnyomásot. A szabadalmi leírás vázlata itt található.

Kép forrása: flickr / Szerző: Ignacio Palomo Duarte


Mire jó?

Az IBM szerint az eszköz elsősorban azoknak válhat igazán hasznára, akik időskori memóriaromlásban szenvednek. Így például, amikor valaki először jár memóriaproblémákkal a rendelőkben, az orvos az eszközből kikeresheti az előzményeket, és ennek segítségével könnyebben átlátja a betegség történetét.

Emellett fejlesztői szerint azoknak is jól jöhet a "mesterséges memória", akik a kommunikációs képességeiket szeretnék fejleszteni. Például előfordulhat, hogy valaki beszélgetés vagy nyilvános előadás közben megakad, mert nem találja a megfelelő szót. - Ilyenkor a gép súg neki.

Felmerülhet a kérdés, hogy ez és a hozzá hasonló szerkezetek nem-e épp a memória további romlását segítik elő? - Más hátrányokról nem is beszélve, például hogy életünk legszemélyesebb momentumai is a neten, vagyis a nyilvánosság előtt landolhatnak.

 

Ön szerint veszélyes lehet egy ilyen eszköz?

A rovat új hírei

Hasonló

Elveszik a munkánkat a robotok?

Ha sikerül radikálisan átszervezni a munkaerőpiacot, akár még hasznunkra is válhat a változás. Ám még így is vannak ...

Robotizált világ 30 év múlva?

Teljesen robotizált világban, digitális identitásuk virtuális környezetében élnek majd az emberek három évtized múlva a ...