Egymillió robot lenne képes elvégezni a munkánkat

Hír

2016/10/14

Néhány éven belül teljes iparágak dolgozhatnak humánerőforrás-mentesen Magyarországon is. John Hagel, üzleti tanácsadó szerint egymillió robot lenne képes elvégezni bizonyos iparágakban az emberek munkáját. A változás oka a cégekre nehezedő, fokozott teljesítménynyomás, az új folyamatok egyben komoly lehetőséget is jelentenek a cégvezetők, humánerőforrás-menedzsment szakemberek és a munkavállalók számára. A kihívásokra friss, új, izgalmas válaszokat egy hazai rendezvényen kaphatnak az érdeklődők.

Távolinak és utópisztikusnak tűnhet innen Magyarországról a robotokkal történő dolgoztatás feltevése, pedig közelebb vagyunk a változáshoz, mint gondolnánk. Az exponenciális technológiák – mint a robotika, az automatizáció, a mesterséges intelligencia vagy a 3D nyomtatás – már itthon is elterjedőben vannak. Ennek eredménye, hogy Magyarországon is van már olyan cég, amely a munkafolyamatok automatizálása miatt átalakítja munkarendjét és tudatosan készül a négynapos munkahétre. Az ötödik nap a kötelező továbbképzésé lesz, így biztosítják az utánpótlást olyan területeken is, amit máshonnan nem tudnának megoldani. Több call centerben is előfordulhat, hogy kérdésünkre automata válaszol és a magyarországi gyártósorokon is egyre több robot áll helyt az emberek mellett. Ez a folyamat pedig csak gyorsulni fog. Tíz éven belül fokozatosan megszűnnek az újságkihordó, könyvtáros, pénztáros, raktáros, diszpécser, gyors-és gépíró, telemarketinges szakmák. Ezek helyét robotok és intelligens rendszerek veszik át. Ezzel párhuzamosan persze újak is születnek: ilyen lehet a 3D ezermester vagy a városi kertész.

„Hihetetlen teljesítménynyomás nehezedik a cégekre és az egyénekre is – mondta Veres Rita, az Aon Hewitt, a világ legnagyobb humánerőforrás cégének hazai cégvezetője, a Singularity University budapesti nagykövete. Miközben az exponenciális technológiák rohamos fejlődése miatt átalakulnak az iparágak, az üzleti modellek, új kihívások és új távlatok is nyílnak a munkavállalók és a munkaadók előtt. A felsővezetőknek, humán szakembereknek és a dolgozóknak egyaránt fel kell készülniük arra, hogy a munka hagyományos definíciója meginog, új szakmák születnek, régiek tűnnek el, más tehetségeket kell új módszerekkel megtalálnunk, képeznünk és innovációra sarkallnunk. Erre pedig nem lesz több generációnyi időnk.”

Az új és ismeretlen kihívásokra egy hazai, szakmai rendezvény, a HR Fest 2016 segíthet választ találni. Többek között azzal, hogy felhívja a figyelmet: a jövő munkaerő-piaci kihívásaira a HR-nek, a marketingnek és a kommunikációnak közös erőfeszítéssel kell majd választ találnia. „Magyarország első HR fesztiválját 2016. október 27-én rendezzük. Az esemény nem csak szakembereknek szól, hanem mindenkinek, aki hatással van a szervezetekre. Az eseményen arra keressük a választ, hogy a következő három-öt évben milyen változásokat kell majd a cégeknek végrehajtaniuk ahhoz, hogy megtalálják és meg is tudják tartani a tehetséges fiatal és tapasztalt kollégákat. Például nagyobb szabadság központú munkakörnyezet biztosításával, ami azt jelenti, hogy az emberek identitásuknak és személyiségüknek nem csak egy csekély változatát élik meg a dolgos hétköznapokban, hanem egész énükkel, személyiségükkel jelen tudnak lenni a munka során is. Vagy, hogy nem elég azt mondanunk, hogy törődünk a munkavállalóinkkal, ezt be is kell tudnunk bizonyítani azzal, hogy szervezeti struktúránk mennyiben támogatja az embert és mennyiben a teljesítményt. Emellett bemutatunk számos nemzetközi és hazai példát, valamint a tudásmegosztásra is biztosítunk lehetőséget. Illetve tanácsokkal látjuk el a jövő vezetőit, többek között felhívva a figyelmüket például arra, hogy a vezetők és alkalmazottak közötti távolság lecsökken, hiszen az eredményes piaci versenyhez az emberek válnak a legfontosabbá a vezetők eszközkészletében. A munkavállalóknak pedig azt a tanácsot adjuk, hogy álláskeresésénél a kompetenciák és lexikális tudás mellett mutassák meg a kreativitásukat és alkalmazkodóképességüket is, mert ezek jelenthetik a toborzói piacon az új időszámítást – mondta el Tóth Gergely a HR Fest társalapítója.

A HR Fest résztvevői találkozhatnak azoknak a cégeknek a vezetőivel is, akiknek sikerült elkötelezetté tenniük a munkavállalóikat, hiszen az idei év Legjobb munkahely díjait is a HR Festen adják majd át. Emellett a Colibri Internship Awards díjátadót is a rendezvényen tartják meg, melynek keretében idén második alkalommal választják meg a legjobb gyakornoki programokat kínáló cégeket a közönség és a szakmai zsűri véleményei alapján.

„A fesztivál, mint már formájában is rendhagyó esemény azért is nagyon fontos, mert a vállalati vezetőknek és humán szakembereknek sok inspirációra és gondolat-, tapasztalatcsere lehetőségre van szüksége ahhoz, hogy fel tudjanak készülni az új kihívásokra.  Több példát látunk például arra, hogy akár multi cégnél is megpróbálkoznak a startup-okra jellemző működési keretek kialakításával, hogy így vonzóbbak legyenek a fiatal tehetségek számára. Ahhoz, hogy ebben sikeresek lehessenek, mindenképpen sok külső inspiráció kell. Ezt szeretnénk nyújtani a HR feszt formájában- folytatta Uzsák Éva Virág, az Aon Hewitt Innováció és PR vezetője. Számos olyan vállalat van már mai is, ahol nem nézik a munkaidőt, szabadabb kereteket adnak a munkavállalóknak, inkább a teljesítményt helyezik előtérbe a munkaidő kitöltésével, vagy az irodai tartózkodással szemben. Részben így próbálják meg kezelni a generációs kihívásokat is. Az Y és Z generáció tagjait ugyanis nehezebb elkötelezni, de például számos kutatás igazolta már, hogy fontosabb számukra a rugalmas munkabeosztás, mint az, hogy a munka és a magánélet élesen elkülönüljön egymástól."


forrás: Pál Ildikó

A rovat új hírei

Hasonló

Minirobotrajt építettek

Parancsra alakzatot öltő minirobotrajt építettek amerikai tudósok. A robotok együttműködnek egymással a cél érdekében.