Hátraarc? – Visszavonta a parlament a "műanyagtörvényt"

Hír

2020/05/24

Hatalmas felháborodást váltott ki annak híre, hogy a kormány visszavonta a saját törvényjavaslatát az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. Joggal, hiszen sokan kitörő örömmel üdvözölték a tervezetet, ami ráadásul az EU-s előírásoknál sokkal szigorúbb szabályozást ígért: a műanyag zacskók betiltásáról is rendelkezett volna. Vajon mi állhat a döntés mögött?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium  (ITM) törvényjavaslata alapján 2021. január elsejétől betiltották volna Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók forgalomba hozatalát. Ám azt május 19-én a kormány nevében Semjén Zsolt visszavonta.

Nem először fordult ez elő: a dontwasteit.hu cikkében emlékeztetett rá, hogy 2018. őszén már lezajlott egy hasonló futam: a kormány végül nem támogatta a műanyag zacskók termékdíjának darab alapra történő helyezését és a reklámhordozó papírok termékdíjának növelését. Ez ugyanis kiszorította volna a piacról az egyszer használatos műanyag zacskókat és reklámújságokat, de akkor mind a műanyagipari, mind a reklámipari lobby meg tudta akadályozni a törvénymódosítást.

A mostani kommunikáció során azonban nem volt érezhető ellenállás az ipari szereplők részéről, ezért is érte váratlanul a környezetvédőket a javaslat visszavonása.

Különösen a Greenpeace magyarországi szervezetét, hiszen a javaslat parlament elé kerüléséhez az ő több éves munkájuk is hozzájárult. A Greenpeace műanyag zacskók betiltásáért indított petíciója Magyarország eddigi legnépszerűbb környezetvédelmi aláírásgyűjtő kezdeményezése volt, több mint 200 ezren írták alá.

Nem fogjuk hagyni, hogy az eredetileg erős javaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák. Ez a jogszabály lehetett volna az első lépés egy hulladékmentes Magyarország felé, egy olyan gazdaság felé, amely az egyszer használatos kultúra helyett végre a természettel való harmóniára törekszik. A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy mihamarabb terjesszen be egy hasonlóan ambiciózus javaslatot, a parlamenttől pedig azt, hogy azt haladéktalanul vegye napirendre” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace szerint nagyon fontos lenne időben lépni, hiszen a hazai műanyagszennyezettség kritikusságát a Greenpeace friss kutatása is bizonyítja: nemrég háromszor annyi mikroműanyag-részecskét mutattak ki a Dunában, mint a korábbi vizsgálatok során. De a mikroszemcsék már jelen vannak palackozott vizeinkben, élelmiszereinkben és a levegőben is.

Az Országgyűlés azzal magyarázta a visszalépést, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek a hazai műanyagipari vállalkozások, így a törvényjavaslat mostani elfogadása drasztikus lépést jelentene számukra. Állításuk szerint tehát nem teljes hátraarcról van szó: a kormány megbízásából az ITM folytatja az egyeztetéseket, valamint igyekszik a technológiaváltás hatékony végrehajtására vonatkozó, új ütemezést készíteni. Az Origo értesülései szerint ráadásul még értelmezési kérdésekre is válaszokat várnak az Európai Bizottságtól, miután hiányoznak az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó pontos előírások és iránymutatások.


Képek forrása: 1. pixabay.com / Randy7; 2. greenpeace.org / Pethe Attila/SkyViewAir


A rovat új hírei

Hasonló