Új EU-javaslat a környezeti bűnözés ellen

Hír

írta: MTI
2021/12/15

Az Európai Bizottság hatékonyabbá szeretné tenni a környezetvédelmet, ezért szerdán új uniós irányelvre tett javaslatot a környezeti bűnözés visszaszorítása érdekében. Az EB az uniós tagállamokat a büntetőjogi intézkedések meghozatalára kötelezné.


A javaslat új környezetkárosító bűncselekményeket határoz meg, ennek minősülhet például az illegális fakereskedelem, a vízi járművek illegális újrahasznosítása vagy az illegális vízkivétel. A javaslat emellett pontosítja a környezeti bűncselekmények meglévő fogalommeghatározásait, és ezáltal - az Európai Bizottság szándékai szerint - növeli a jogbiztonságot.

A bizottság továbbá azt szorgalmazza, hogy a környezeti bűncselekmények szankcióira vonatkozóan közös minimumot állapítsanak meg. Amennyiben a bűncselekmény bármely személy halálát vagy súlyos sérülését okozza vagy okozhatja, a tagállamoknak legalább tíz évig terjedő szabadságvesztést kell kiszabniuk. Az irányelv tervezete további szankciókat is javasol, többek között az elkövetők kizárását a közfinanszírozásból és közbeszerzési eljárásokból, vagy a közigazgatási engedélyek visszavonását.

A tervezett irányelvről kiadott sajtóközlemény leszögezi: a környezeti bűnözés legalább annyira jövedelmező, mint a kábítószer-kereskedelem, de az  elkövetőkkel szemben jelenleg kiszabható büntetési tételek meg sem közelítik a többi, nagy haszonnal járó bűncselekmények büntetési tételeit, vonzva ezzel a szervezett bűnözői csoportokat.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Bobbsled


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló