Idén decembertől útszóró só helyett környezetbarát anyagot használ a Főkert!

Hír

írta: ecolounge
2020/12/26

A fővárosi társaság döntése környezeti szempontból kifejezetten előnyös, ugyanis a zeolitos csúszásmentesítő nem csak rendkívül jó jégolvasztó hatású, de a talajba szivárogva javítja a talajszerkezetet is.

A leggyakrabban alkalmazott jégmentesítő hosszú évtizedekig a só volt, amely amellett hogy az utak - aszfaltfelületek károsodásában is közrejátszik (ugyanis az olvadék a repedésekbe szivárog, ahol a következő fagyáskor szétrepeszti azokat) és rontja a közművek csöveinek állapotát, erősen káros a növényzetre is.

Mint arról a főpolgármester hétfőn megosztott posztja is beszámol, a decembertől alkalmazott mechanikai síkosság- és csúszásmentesítő anyag un. zeolitot tartalmaz. A sóval ellentétben a zeolit a talajba szivárogva nem károsítja az élővilágot, sőt, növelve a talaj magnézium és kálium tartalmát, a növények tápanyag utánpótlásában is kedvező szerepet játszik, emellett lényegesen kedvezőbb a fém- és betonkorróziós hatása, így a szilárd burkolatokat sem károsítja.

A természetben előforduló alumínium-szilikát ásványt elnevezését – forró kő – a görög forrni (zeo) igéből és a kő (lithosz) főnévből kapta. Különleges tulajdonsága, hogy a jégre szórást követően a jég felső rétegén lévő víz felszívásával egyidejűleg hőt ad le, így a körülötte lévő jeget megolvasztja. Jégolvasztó hatása már 5-30 percen belül megkezdődik. Létezik szintetikusan előállított zeolit is, amelyet szilícium-dioxid, alumíniumoxid és lúg hozzáadásával állítanak elő.

Síkosságmentesítésre egyébként kitűnően használható a homok, a sóder, a hamu, a faforgács vagy a gránitkőzúzalék is, ám ezek nem olvasztanak. További környezetbarát alternatívákról ebben a cikkünkben olvashat.


Kép forrása: Főkert Facebook oldala
Forrás: VEOL, sipocz.hu, ezermester.hu

 

forrás: MTI, Facebook

A rovat új hírei