Heti összefoglaló, 52. hét

Hír

írta: MTI
2020/12/27

Új sorozatot indítunk! Ezentúl minden hét vasárnapján összefoglaló cikkben tekintjük át a hét legfontosabb híreit: vulkánkitörés, új felfedezések, magyar kutatók elismerése, olajszennyezés. Lássuk!

10 millió forint nyomravezetői díj

Sok munkája akadt a vízügyi és természetvédelmi szakembereknek karácsony előtt, miután valaki több ezer liternyi olajat engedett Szigethalomnál a folyóba december 10. és 12. között. A kármentesítés azonnal megkezdődött, vákuumszivattyúval igyekeztek eltávolítani a szennyeződést a területről. A munkába a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei is bekapcsolódtak, mivel a szennyezett területen védett ún. úszólápok is találhatók.

A helyreállítási munkák folyamatosak, eközben civilek több mint 10 millió forintot gyűjtöttek össze és ajánlottak fel annak, aki segít kézre keríteni a felelősöket. Magyarországon ekkora olajkatasztrófa évtizedek óta nem fordult elő.

Magyar kutatók a legjobbak között

Az év legérdekesebb 10 tudományos közleménye közé sorolta Domokos Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar egyetemi tanára és szerzőtársai írását a Science, a tudományos élet egyik legnevesebb szaklapja. A kutatócsoport 3 és fél év alatt bizonyította be Platón ókori filozófus elgondolását, amely szerint a világmindenséget alkotó négy elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő mindegyike szabályos testekből épül fel.
Adam Mann, a Science cikkírója Sujit Datta vegyész- és biomérnök (Princeton Egyetem) szavait idézve a tiszta matematika, az anyagtudomány és a geológia csodás kombinációjaként méltatta a magyar kutatócsoport felfedezését.

Énekük alapján bukkantak rájuk

Igazán jó hírt tartogatott az év vége a bálnarajongóknak: egy nemzetközi kutatócsoport eddig ismeretlen bálnapopulációt azonosított az Indiai-óceánban. Minden bálnacsoportnak egyedi éneke van, így a tudósok igencsak meglepődtek, amikor korábban nem hallott éneket észleltek 2017-ben. Azóta több helyről is visszaigazolták az új bálnapopuláció létezését az Arab-tengertől egészen Ausztráliáig.

Új ásványt fedeztek fel Nagy-Britaniában

Tudósok új ásványra bukkantak egy régi kőzetmintában, amit egy ma már nem műkődő bányából hoztak felszínre az 1700-as években. Sokáig azt hitték a mélykék árnyalatú ásványra, hogy a már ismert lirokonit egyik változata, míg végül kiderült, más a vegyi összetétele. Az új ásvány megtalálási helyéről (Cornwall) a kernowite nevet kapta. A felfedezés azért is jelentős, mert az egykori bánya már elérhetetlen, csak a korábban felhozott kőzeteket tudják vizsgálni a kutatók.

Felébredt a Kilauea

Két év álom után újra aktív lett a hawaii Kilauea vulkán. 2018-as kitörésekor nem kevés kárt okozott, akkor több száz otthon semmisült meg, és teljes ökoszeszisztémák omlottak össze. Most "békésebb" Hawaii legaktívabb vulkánja, egyelőre nem veszélyezteti a környezetet, viszont érdekes jelenség figyelhető meg: lávató képződött a kráterben, melynek vízszintje folyamatosan emelkedik.Veszélyes anyagok a Mount Everesten

A hegymászók eddig is sok gondot okoztak a világ legmagasabb hegyén, rengeteg szemetet hagytak hátra, ezért mára megtiltották pl. egyszer használatos műanyagok használatát a hegyen. Most újabb gonddal szembesültek a környezetvédők: a hóban mesterséges vegyi anyagokat találtak. A perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek vízhatlanná teszik az anyagokat, ugyanakkor egészségre ártalmasak, így nem csak a túrázókra, hegymászókra, hanem a helyi lakosokra is veszélyt jelentenek, akik a környék vizét fogyasztják.

 

Só helyett zeolit

Döntött a főváros: idén decembertől só helyett kizárólag környezetbarát zeolitot alkalmaznak csúszásmentesítésre Budapesten! Évtizedekig volt használatban a só, ami súlyosan károsította az élővilágot, valamint az utakat, a közművek csöveit. A zeolit ezzel szemben a talajba szivárogva növeli a talaj magnézium és kálium tartalmát, így a növények tápanyag utánpótlásában is kedvező szerepet játszik.

Képek forrása: 1. Ecolounge; 2. MTI / Máthé Zoltán; 3. commons.wikimedia.orgGregory "Slobirdr" Smith;forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló